Gazdaság

Karácsony szerint torzó maradhat a Biodóm, ha nem segít a kormány

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Biztos, hogy félbemarad a Fővárosi Állatkertben álló Biodóm építése, ha a kormány nem vállalja az építkezés befejezését – így fogalmazott Karácsony Gergely az RTL Híradónak. A főpolgármester szerint a kormányzati elvonások miatt a főváros egyedül nem tudja, és nem is akarja megoldani a Biodóm helyzetét. Amint arról beszámoltunk, a Fővárosi Önkormányzat szerdán felajánlotta a kormánynak, hogy átadják a területet az államnak.

Március óta nem reagál a kormány Budapest azon javaslatára, amely szerint az építési munkákat az állam fejezné be, a növény- és állatbetelepítést pedig az Állatkert végezné. Budapest vezetése úgy látja, nincs más megoldás, minthogy átadja a Biodómot az államnak, azért, hogy az minél előbb látogatható legyen a nagyközönség számára

– olvasható a főváros szerdai közleményében.

Mint írták: a 2013 óta zajló Biodóm projekt költségei az elmúlt nyolc évben drasztikusan megemelkedtek, a beruházás becsült összköltsége 2014-ben 16 milliárd forint volt, ez az összeg 2019-ben pedig már 64 milliárd forintra rúgott. Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a megbízást a miniszterelnök barátjaként ismert Garancsi István cége, a Market Építő Zrt. és az annak tulajdonában lévő Vilati Szerelő Zrt. alkotta konzorcium kapta. Budapest 2020-ban megvizsgáltatta a beruházás állapotát, az Enviroduna Kft. által elkészített nyilvános jelentés megállapította, hogy még legalább 16,4 milliárd forintos ráfordítás szükséges az átadásig.

Az államnak történő átadáshoz szükséges, hogy a Biodóm és a Pannon Park tervezett telke önálló, a Fővárosi Állat -és Növénykert történelmi területétől jogilag is elhatárolt terület legyen. A Biodóm és Pannon Park önálló ingatlanként történő kiszabályozása után a Biodóm telke a felépítménnyel együtt átadhatóvá válna az államnak. A javaslat elfogadása esetén az önálló ingatlanná történő kialakítás és ehhez kapcsolódóan az átadásra vonatkozó megállapodás előkészítése nagyjából 10 hónapot vesz igénybe a közlemény szerint.  A humán területekért felelős főpolgármester-helyettes kezdeményezte az év végén lejáró támogatási szerződés határidejének meghosszabbítását is.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azonban a kormányinfón úgy nyilatkozott: a kabinet azt várja, hogy a főváros fejezze be a saját beruházását. Karácsony Gergely szerint azonban az építkezés költségei az előző városvezetés, valamint a kormány mulasztásai miatt szálltak el. Megerősítette: ha a kormány nem segít, a beruházás biztosan félbemarad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik