Mohos Márton / 24.hu
Belföld

A főváros jogilag leválasztaná az állatkertől és átadná az államnak a Biodómot

„Március óta nem reagál a kormány Budapest azon javaslatára, amely szerint az építési munkákat az állam fejezné be, a növény- és állatbetelepítést pedig az Állatkert végezné. Budapest vezetése úgy látja, nincs más megoldás, minthogy átadja a Biodómot az államnak, azért, hogy az minél előbb látogatható legyen a nagyközönség számára” – áll a főváros szerdai közleményében.

Mint írják: a 2013 óta zajló Biodóm projekt költségei az elmúlt nyolc évben drasztikusan megemelkedtek, a beruházás becsült összköltsége 2014-ben 16 milliárd forint volt, ez az összeg 2019-ben- pedig már 64 milliárd forintra rúgott. Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a megbízást a miniszterelnök barátjaként ismert Garancsi István cége, a Market Építő Zrt. és az annak tulajdonában lévő Vilati Szerelő Zrt. alkotta konzorcium kapta. Budapest 2020-ban megvizsgáltatta a beruházás állapotát, az Enviroduna Kft. által elkészített nyilvános jelentés megállapította, hogy még legalább 16,4 milliárd forintos ráfordítás szükséges az átadásig.

„A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa keretein belül és azon kívül is több körben zajlott egyeztetés különböző kormányzati szereplőkkel a kormány által finanszírozott beruházás kormányzati befejezéséről. A tárgyalások 2021 márciusában rekedtek meg, az akkori, a Fővárosi Önkormányzat által megküldött FKT határozati javaslatra nem érkezett kormányzati válasz. A hatályos támogatási szerződés alapján rendelkezésre álló, szerződéses kötelezettségvállalásokkal jelenleg nem terhelt keretösszege megközelítőleg 6 milliárd Ft, a kormányzat többletforrást a projekt befejezéséhez nem biztosít” – mondta el a Biodóm jövőjéről szóló sajtótájékoztatóján Gy. Németh Erzsébet.

Ezért a főváros azt kezdeményezi, hogy telekalakítás után vegye át a Biodómot az állam:

Ehhez szükséges, hogy a Biodóm és a Pannon Park tervezett telke önálló, a Fővárosi Állat -és Növénykert történelmi területétől jogilag is elhatárolt terület legyen. A Biodóm és Pannon Park önálló ingatlanként történő kiszabályozása után a Biodóm telke a felépítménnyel együtt átadhatóvá válna az államnak.

A javaslat elfogadása esetén az önálló ingatlanná történő kialakítás és ehhez kapcsolódóan az átadásra vonatkozó megállapodás előkészítése nagyjából 10 hónapot vesz igénybe a közlemény szerint.  A humán területekért felelős főpolgármester-helyettes kezdeményezte az év végén lejáró támogatási szerződés határidejének meghosszabbítását is.

Szabó Roland a közlemény szerint operatív igazgató arról beszélt, hogy ez a fejlesztés nagyon fontos a Fővárosi Állat és Növénykert számára: „Ez a fejlesztés, a Pannon Park és a Biodóm megvalósítása nagy lehetőség az Állatkert számára. Egyrészt azért, mert a múltban mindig csak csökkent, most pedig végre növekedhetett a kert területe, másrészt pedig, mert olyan különleges élményeket adhatunk majd az ide látogatóknak, amelyek kiállják az összehasonlítás próbáját bármelyik európai főváros állatkertjével. Ráadásul a Biodóm maga igazi négyévszakos látnivalónak ígérkezik: olyan lesz, mintha egy állatkifutókból, parkrészekből, sétányokból álló állatkert fölé egy nagy burát borítottak volna, amely alatt mindig állatkerti látogatásra alkalmas az időjárás.”

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.