Gazdaság

Két és fél év után elhagyhatta Magyarországot a megvádolt olasz-magyar húsmilliárdos

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A több milliárdos költségvetési csalással vádolt Piero Pini, a legnagyobb magyar sertésvágóhíd, a kiskunfélegyházi Hungary-Meat Kft. tulajdonosa és fia, Marcello elhagyta Magyarországot, első útjuk állítólag Spanyolországba vezetett. Ez fordulat a 2019 márciusa óta húzódó ügyben, amelyben a vád bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás, amit később a befolyással üzérkedés egészített ki.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu A Hungary Meat Kft. vágóhídja Kiskunfélegyházán 2021. szeptember 1-jén

2019 márciusa óta az olasz-magyar milliárdos Pini nem hagyhatta el tetszése szerint Bács-Kiskun megyét, így nem látogathatott haza Olaszországba, és a 70 millió euróból felhúzott spanyolországi óriásvágóhídjának működését sem figyelhette testközelből.

A sertéspiaci körökből származó hírt a lakhelyelhagyási tilalom megszüntetéséről a Kecskeméti Törvényszék sajtóosztálya megerősítette lapunknak, a válasz szerint október 12-i végzéssel szüntették meg a kényszerintézkedéseket.

A vádlottak lemondtak a tárgyaláson való jelenlét jogáról, ennél fogva a későbbiek során fő szabályként megjelenni nem kötelesek, emellett olaszországi elérhetőségüket is bejelentették,

ezzel indokolta az intézkedést a törvényszék. Ez azt jelenti, hogy Piero Pini és fia Marcello megteheti, hogy innentől nem vesz részt az eljárásban, akár a per végéig távol lehetnek.

A bővebb magyarázat a büntetőeljárásról szóló törvényre hivatkozik, amely kimondja, hogy az alapvető jogok korlátozása során törekedni kell arra, hogy a személyi szabadságot érintő kényszerintézkedések a lehető legrövidebb ideig tartsanak. Piniék esetében elég hosszú időről volt szó, hiszen a vádlottak két és fél éve álltak már kényszerintézkedések hatálya alatt. A törvényszék közlése szerint a vádlottak a bűnügyi felügyelet szabályait mindvégig betartották, személyi körülményeik rendezettek. A bíróság – indokolt kérelemre – több alkalommal engedélyezte számukra a kijelölt terület elhagyását, ez után a magatartási szabályoknak szintén maradéktalanul eleget tettek  – sorolta a sajtóosztály az érveket.

PiniGroup Piero Pini

A törvényszék döntését követően a vádlottak bírósági korlátozás nélkül utazhatnak akár külföldre is. Így semmi akadálya annak, hogy a legújabb Pini-beruházást, a spanyolországi Binefarban lévő óriásvágóhidat is meglátogassák.

Érdeklődésünkre, hogy történt-e elmozdulás a Pini-perben, csak annyi választ kaptunk a törvényszéktől, hogy „jelenleg az előkészítő ülések zajlanak”. Mint korábban beszámoltunk róla, az olasz üzletembert és fiát bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás, valamint pénzmosás bűntettével vádolja  a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. Az ügyben a vádlottak száma 110. Az idén februárban tartott előtárgyaláson az ügyész Piero Pininek, valamint fiának, Marcellónak 3 év 6 hónap fegyházbüntetés kért. A vádlottak nem fogadták el az ügyészség indítványát, és tagadták, hogy bűncselekményt követtek volna el.

Pini a perben szereplő teljes kárösszeget, 6,1 milliárd forintot visszafizetett a magyar államnak, ezzel azonban nem szabadult meg a pertől, bár a büntetésének enyhítésére számíthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik