Gazdaság

Európában egyre többször fordul elő gyógyszerhiány

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI

Az Európai Unió Gyógyszerészeti Csoportjának felmérése szerint egyre nagyobb probléma a kontinensen a gyógyszerhiány. A kutatásban részt vevő minden ország tapasztalt készletcsökkenést, és 65 százalékuk jelezte, hogy a helyzet 2020-ban 2019-hez képest rosszabb lett. Az érintett országok többségében több mint 200 gyógyszer minősült aktuálisan hiánycikknek, 8 országban pedig a 400-at is meghaladta ezek száma. A legtöbb helyen szív- és érrendszeri gyógyszerek szerepeltek a hiánylistákon – áll az Infostart összeállításában.

A Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat vezérigazgatója szerint ez Magyarországon is rendszeres probléma, azonban a helyzet nem annyira súlyos, mint elsőre hangzik, ugyanis a hiányok legnagyobb része átmeneti, és viszonylag gyorsan megszűnik. Ha hiány van, az esetek 99 százalékában lehet helyettesíteni valami más szerrel a hiányzó készítményt, de az esetek 1 százalékában valóban gond van. Ilyenkor a nagykereskedők az OGYEI-hez fordulnak egyedi import- vagy kontingensengedélyt kérve, hogy alternatív forrásokból próbáljanak terméket beszerezni.

„A gyógyszeralapanyagok 70 százaléka ugyanis a Távol-Keleten készül – nagyjából száz termék alapanyaga pedig kizárólag ott –, tehát, ha bármilyen probléma fellép azon a területen, az a teljes szállítási útvonalat érintve késedelmet, gyógyszerhiányt okozhat – magyarázta. Ugyancsak hiányhoz vezethetnek az alapanyagok minőségi problémái. Gondok adódhatnak továbbá egy rossz gyártási ütemezés miatt, vagy ha egy gyógyszergyártó éppen átalakítja a gyártási rendszerét. Nem beszélve a megnövekedő igényekről” – magyarázta az okokat a szakember.

Az EU-ban az a terv, hogy ösztönözzék a gyógyszergyártókat, hogy Európában telepedjenek le. Az is csak törekvés egyelőre, hogy létrehozzanak egy uniós készenléti tartalékot a stratégiai fontosságú gyógyszerekből, ami sürgősségi európai gyógyszertárként működne, csökkentve a hiány kockázatát, és megkönnyítené a gyógyszerek szállítását az EU tagállamai között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik