Gazdaság

Gödi Samsung-pénzekkel támogatott furcsa alapítványokról ír a Magyar Narancs

Helyreigazítás

A Magyar Narancs írásának alapján valótlan tényt híreszteltünk azzal a Varga Zoltán Péter dunakeszi önkormányzati képviselő Facebook-posztjából idézett állítással, hogy a Közép-magyarországi Régióért Alapítvány vezetője a Biczi és Turi Ügyvédi Iroda ügyvédjelöltje.

Furcsa körülmények között osztja szét a gödi Samsung-gyártól befolyt helyi adóbevételeket a Pest Megyei Önkormányzat – állítja a Magyar Narancs. A cikk szerint olyan alapítványoknak is jutott a pénzből, amelyeket a pályázati kiírás megjelenése után hoztak létre, de megyei jobbikos képviselők szerint egyes Fideszhez köthető személyekkel összefüggésbe hozható alapítványoknak is.

A lap emlékeztet, hogy tavaly áprilisban az ellenzéki vezetésű Göd iparterületét különleges gazdasági övezetté nyilvánította a kormány, aminek értelmében az épülő Samsung-gyárnak helyet adó település nem kapta meg a társaságtól származó iparűzési adóját, hanem azt a Pest Megyei Önkormányzathoz csatornázták.

Az önkormányzat több alapot is létrehozott az adóbevételek létrehozására, például egy olyat, amely 419 millió forintból gazdálkodik, és amelynek a forrásait Göd mellett többek között Dunakeszi, Fót, Mogyoród, Sződ, Sződliget és Veresegyház civil és egyházi szervezetei között osztják szét. A Magyar Narancs megjegyzi, hogy a Gödtől 10 kilométerre lévő Vác nem került fel a listára, a kelet-pesti agglomerációban fekvő Csömör viszont igen.

Kapcsolódó
A polgármester veszélyes anyagokról akart információt, mire elvették a várostól az ipari parkot és a milliárdos adóbevételt
Az Alkotmánybírósághoz fordul Göd ellenzéki polgármestere, amiért az állam a veszélyhelyzetre hivatkozva elvette a település útjait és a Samsung-gyártól származó milliárdos adóbevételét. A kormány nem először próbálkozik a helyi önkormányzatok visszaszorításával és a befektetések hasznának besöprésével sem, de most minden eddiginél tovább ment.

A lap birtokába jutott előterjesztés szerint 101 szervezet pályázott több mint 1 milliárd forint igényelt támogatási összeggel, de végül csak 46 pályázatot javasolt támogatásra a Pest Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Szabó István. A Megyei Értéktár Bizottság szeptember 30-án szavazott a pályázatokról, ám Fehér Zsolt váci jobbikos képviselő szerint olyan szervezetek is felbukkantak, amelyek a politikához köthetők, ezért azt tanácsolta, hogy 10 szervezet 11 pályázatáról külön szavazzanak. Ez meg is történt, végül azonban jóváhagyták a támogatásokat.

Varga Zoltán Péter dunakeszi önkormányzati képviselő azt írta a Facebookon, hogy a támogatott szervezetek között van „soha semmilyen látható tevékenységet nem végző, azonban a Biczi és Turi Ügyvédi Iroda ügyvédjelöltje által vezetett Közép-magyarországi Régióért Alapítvány”, mely majdnem 16 millió forintot kap Csömörön egy közéleti magazin kivitelezéséhez. Az ügyvédi iroda neve korábban Biczi és Tuzson volt, Tuzson Bence államtitkár 2014-ben szállt ki belőle. A Biczi pedig Biczi Tamást, alias Kötter Tamást takarja, aki a kormányközeli véleményvezéreket foglalkoztató Megafon Központ tagja – jegyzi meg a Magyar Narancs.

19 millió forintot kap a Dunakanyar Média Alapítvány is, amelyet június 25-én, a pályázati felhívást követő napon jegyezték be. A kurátora egy nagymarosi lakos, aki 2006-ban a Fidesz jelöltjeként indult az önkormányzati választáson. Június 29-én jegyezték be a Dunakeszi Kistérségért Egyesületet, amely kétszer hétmillió forint támogatást kap, de jut több mint négymillió forint a Csörögi Ifjúsági Alapítványnak közösségi nap szervezésére is. Ezen a tervek szerint Ganxsta Zolee és a Kartel mellett fellép DJ Spigiboy is, azaz Spiegelhalter László, Vácrátót fideszes polgármestere is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik