Gazdaság

Újraindultak a kényszertörlések és felszámolások, ezrével hullanak el a magyar cégek

Branstetter Sándor / MTVA / MTI
Branstetter Sándor / MTVA / MTI

A kényszertörlések újraindítása cégtörlési hullámot indított Magyarországon, amely magas cégalapítási értékekkel párosulva rekordközeli cégfluktuációt okoz – írta meg az Opten közlése alapján a Vg.hu.

Csaknem 2000 hazai társas vállalkozást töröltek idén szeptemberben, ami az elmúlt 12 hónap legmagasabb megszűnési értéke. A megszűnések magas száma nem olyan meglepő a kényszertörlési eljárások nyári újraindítása után, ami viszont izgalmas, hogy a cégtörlési hullám milyen magas szinten fog tetőzni. Mint írják: az szinte bizonyos, hogy a mostani törlési számok csak a hullám elejét jelentik. Szeptemberben pontosan 1963 társas vállalkozás szűnt meg, ami még a koronavírus előtti időszak átlagos szintjét sem éri el, csak az elmúlt 12 hónap tükrében számít magasnak.

A kényszertörlési eljárások szüneteltetésének következtében mintegy 15–20 ezer társas vállalkozás törlése maradt el, melynek jelentős része a következő hónapokban fog véglegesen kikerülni a hazai cégbázisból. Nem kizárt október-november környékére havi 4-5 ezer cég törlése sem, és a tetőzés több hónapon keresztül is fennmaradhat. Ezt támasztja alá, hogy az induló kényszertörlési eljárások száma rendkívül meredeken emelkedik. 2021 szeptemberében már 2206 induló kényszertörlési eljárást tettek közzé, és a trend további emelkedést valószínűsít. A most induló eljárások az év utolsó negyedévében fognak cégtörlésként realizálódni, ezzel duzzasztva tovább a törlési hullámot.

A kényszertörlési eljárások mellett az újonnan induló felszámolási eljárások száma is felfele mozdult az ősz hónapjában: szeptemberben 420 felszámolási eljárás indult, amely messze meghaladja a nyári hónapok értékeit.

A megszüntetésre irányuló eljárások mellett a végrehajtások száma is nőtt.

Szeptember hónapban több mint 5000 társas vállalkozás ellen indult végrehajtási eljárás, ami meghaladja az elmúlt egy év átlagát, és közelít a 2020-as átlagos havi értékekhez. A végrehajtási érték tehát egyelőre nem számít veszélyesen magasnak, és várhatóan az év hátralevő részében sem fog már a korábbi évek tendenciájától jelentősen eltérni, teszik hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik