Gazdaság

Péntektől 9-9 forinttal drágulnak az üzemanyagok

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu
A gázolaj ára megközelíti a lélektani határnak tartott 500 forintot.

Szerdán is drágult a benzin és a gázolaj, pénteken pedig tovább emelkedik az üzemanyagok ára. A 95-ös benzin és a gázolaj litere is bruttó 9-9 forinttal lesz drágább – írja a Holtankoljak.hu.

A 95-ös benzin átlagára így 482 forint/liter, a gázolajé 493 forint/liter lesz. A drágulás hátterében az áll, hogy a kőolaj hordónkénti ára néhány nap alatt 83 dollár fölé emelkedett a világpiacon.

A gázolaj ára pénteken megközelíti az 500 forintot, a napi.hu korábban azt írta, ez az a lélektani határ, amikor az autósok 66 százaléka már igyekszik érdemben csökkenteni az autóhasználatát.

Kapcsolódó
Az autózók kétharmadának már túl sok az 500 forintot közelítő benzinár
Minden nyolcadik autósnak pedig mindegy, mennyibe kerül az üzemanyag, ki fogja fizetni.

A napi.hu most azt írja, az áfatartalom már a szerdai drágulással elérte a 100 forintot. Ilyen még soha nem volt Magyarországon. A portál szerint az üzemanyagok adótartalma hatalmas egy liter benzinnél 229,7 forint, ami a teljes kiskereskedelmi ára 48,6 százaléka. A gázolajnál 217,1 forint, vagyis az ár 44,9 százaléka.

A Demokratikus Koalíció közleményében szintén még a szerdai áremelésre reagált úgy, hogy „Orbánék kormányzásához fog kötődni minden idők legmagasabb üzemanyagára”. A párt szerint ez csúfos kudarc. Felidézték, évekkel ezelőtt, mikor a 250 forintot sem érte el az üzemanyag ára, ellenzékben a Fidesz „milyen cirkuszt” művelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik