Gazdaság

Egy másik kínai ingatlanos cég is a bedőlés határán táncol

Alex Plavevski / MTI / EPA
Alex Plavevski / MTI / EPA

Úgy fest, nem egyedi a kínai hatalmas ingatlanfejlesztő cég, az adósságválságba került Evergrande problémája. A hitelminősítők leminősítették a Fantasia Holdings és a Sinic Holdings kínai ingatlanfejlesztőket a bizonytalan pénzügyi helyzetükből eredő kockázatok miatt – számol be róla a Portfolio.hu.

Ami különösen aggasztóvá teszi a Fantasia Holdings mostani nemfizetését, az az, hogy a Fitch hitelminősító intézet arra hívta fel a figyelmet, hogy van a Fantasia-nak egy korábban nem ismert kötvénye, ezt a cég pénzügyi jelentéseiben nem hozták korábban nyilvánosságra, és a Fitch szerint a Fantasia késedelmesen fizetett 100 millió dollárt ezen a kötvényen. Vagyis az elfedett tartozás azt sugallja, még nagyobb bajban lehet a kínai cég.

Igaz, annak mérete jóval kisebb, mint az Evergrande: „az Evergrande jelenleg a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztője 300 milliárd dolláros kiegyenlítetlen kötelezettséggel, míg a Fantasia összes kötelezettsége 82,9 milliárd jüan (12,8 milliárd dollár) az első félévi pénzügyi kimutatása szerint.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik