Gazdaság

Rimánkodnak az angolok a kamionsofőröknek, havi másfél millió forint feletti bért kínálnak nekik

Jon Super / MTI / AP
Jon Super / MTI / AP

Nagy slamasztikában vannak a Brexit miatt a britek: kamionsofőrök tízezrei hagyták el a szigetországot, az elmúlt hetekben ezért sok élelmiszerboltban és benzinkúton üresek voltak a polcok, elfogyott az üzemanyag, mivel a lakosság pánikvásárlásba kezdett. (És kéttucatnyi autós követett egy cementszállító kocsit, azt hitték, üzemanyagot visz.) Már a hadsereg sofőrjeit kellett beállítani, hogy szállítsák az üzemanyagot, élelmiszert. Most pedig a Logistics UK nevű szakmai szervezet írt szívhez szóló levelet a kamionsofőröknek – akár szakmát váltottak, akár csak Angliát hagyták ott.

A levél – amelyet a G7.hu ismertet – nagyon udvarias hangvételű. Ilyenek szerepelnek benne: „ha már nem dolgozik a szektorban, meg szeretnénk ragadni az alkalmat, hogy gondolja meg a visszatérést. Az ön értékes szaktudására és tapasztalatára soha nem volt még akkora szükség, mint most.

És azzal is megpróbálják visszacsábítani a kamionosokat, hogy „fantasztikus kamionsofőr lehetőségek vannak a logisztikai iparban, a munkafeltételek és a fizetések pedig fejlődnek. A vonzó bérek mellett egyre több a lehetőség a rugalmas beosztásra, fix munkaidővel, fix napokkal, teljes vagy részmunkaidőben is.”

Sőt, mi több, ha a munkavégzéshez szükséges úgynevezett CPC tesztje a sofőrnek lejárt, a munkaadók készek az oktatást megszervezni és finanszírozni.

A szakmai szervezet a weboldalára irányítja a címzetteket, ott pedig munkaerő-közvetítők állásajánlatainak garmadája fogadja őket. Azok között pedig egyre gyakrabban fordul elő az egyszeri 1000 fontos (418 ezer forintos) belépési bónusz, illetve a heti 1000 font körüli bruttó bér ajánlata, írja a G7.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik