Gazdaság

Az otthonteremtési támogatások miatt állhatott gyorsan talpra az ingatlanpiac

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Az év elején még legfeljebb lassú növekedésére számítottak a 2020-as konszolidáció és a koronavírus-járvány miatt. Azonban elsősorban az újonnan bevezetett otthonteremtési támogatások miatt az ingatlanpiac a vártnál gyorsabban talpra állt – közölte az OTP Ingatlanpont az MTI-vel.

Az ingatlanközvetítő cég várakozása szerint az idén az országos lakóingatlan-forgalom elérheti a 160 ezret, a tavalyi – a Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai alapján becsült – 135 ezer után. A közlemény szerint tavaly év elején konszolidáció jellemezte a piacot, ami a hirtelen berobbant járvány, valamint az év végén bejelentett és idén januártól elérhető kormányzati támogatások miatti kivárás hatására forgalomban egyértelmű csökkenésbe, árszínvonalban pedig stagnálásba, néhol enyhe csökkenésbe váltott. Ugyanakkor megjegyezték, hogy a makrogazdasági folyamatok a pandémia ellenére is stabilak maradtak és az ingatlanpiac mélyrepülésének kibontakozását a kormányzati otthonteremtési támogatások is megakadályozták azáltal, hogy új keresletet generáltak. Elsősorban ennek köszönhetően a forgalom növekedése mellett tavasztól már áremelkedés is megfigyelhető volt szerintük a piacon.

Kiemelték, hogy a járvány hatására nem egy, a 2008-ashoz hasonló világméretű gazdasági válság tört ki, hanem elsősorban a vásárlói szokások és preferenciák változása miatti enyhe visszaesés jellemezte az ingatlanpiacot. A közlemény idézte vezető elemzőjüket, Valkó Dávidot, aki úgy véli, amíg elérhetőek az állami támogatások, addig szárnyalni fog a piac, és az sem valószínű, hogy a támogatások kifutása után, illetve a hiteltörlesztési moratórium megszűntével mélyrepülés kezdődne. A jövő piaci tendenciáit latolgatva pedig valószínűsítette, hogy az emelkedő infláció miatt az ingatlanbefektetések újabb lendületet kaphatnak.

A cég ingatlanhitelezésért felelős vezetője, Kormos Zoltán arról számolt be, hogy az ingatlanpiachoz hasonlóan szárnyal a hitelpiac is, a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján a lakáshitelezés júniusban elérte a 136,35 milliárd forintot. Hozzátette, a lakáshitelezés fellendülésében piaci szinten és az OTP Banknál is jelentős szerepe volt az állami támogatásoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik