Gazdaság

Elképesztő mértékben drágult egy sor építőanyag

Oláh Tibor / MTVA / Bizományosi
Oláh Tibor / MTVA / Bizományosi

Eddig sokan tapasztalták, és sok beszámoló is volt arról, hogy milyen hihetetlen mértékben drágult az építkezés, lakásfelújítás, az ahhoz használt anyagok, kisebb mértékben pedig a munkadíj. De most van egy felmérés, amely teljes képet nyújt minderről. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) 400 építési vállalkozás megkérdezésével tárta fel a tervező, kivitelező, mérnöki vállalkozások, valamint az építőanyag-gyártók, és -kereskedők tapasztalatait a kialakult helyzetről, vette észre az azénpénzem.hu.

Fél év alatt (2020. végéhez képest az idei első félévben) a faanyagok ára Budapesten 86 százalékkal, az országban átlagosan 160 százalékkal emelkedtek. Vagyis pár hónap alatt a fővárosban közel a duplájukra emelkedtek a faanyagok árai, az országban pedig 2,5-szeres áron lehet megvenni ugyanazt a faanyagot, mint amit 2020 végén beszerzett volna az ember.

Ez a rekord az áremelkedések listáján. De a hőszigetelő anyagok is durván 40 százalékkal kerülnek többe most, mint bő fél éve, az elektromos kábelek, vezetékek pedig 35 százalékkal.

Az építőiparban nem ritka, hogy a kivitelezési munkadíjak lekövetik az alapanyagok árváltozását. Vagyis ha drágul a faanyag, az ács is emeli a saját óradíját, pedig ugyanazt a fát kell leraknia. Országosan a segéd-, betanított vagy szakmunkások bruttó bére fél év alatt 10 százalék körüli mértékben emelkedett. De a fuvarokért is jócskán többet kérnek, meg az építési törmelék elszállításáért is (10-20 százalékos díjemelés fél év alatt). Részletesebb kimutatás a portál cikkében van.

Nem világos, hogy mikor normalizálódhat a piac. Nemrét egy építőipari szövetség vezetője azt jósolta, pár héten belül a faanyagok ára 15, az acél és műanyag alapanyagok ára 10 százalékkal eshet. Ennél lassabb normalizálódást vár az ÉVOSZ elnöke, aki szerint a 2021-es év vége előtt nem lehet arra számítani, hogy a visszatérhetünk az év eleji árakhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik