Gazdaság koronavírus

Egy sportruházati cég azzal reklámozta termékeit, hogy azok megakadályozzák a koronavírus terjedését

A BBC cikke szerint 5 millió ausztrál dolláros büntetést kapott a Lorna Jane nevű sportruházati cég, mivel azt állították, hogy termékeik úttörő technológia – az úgynevezett LJ Shield – felhasználásával készülnek, amely megakadályozza az összes kórokozó terjedését. Az ügyben eljáró bíró viszont veszélyesnek és kizsákmányolónak nevezte a gyakorlatot. A Lorna Jane elfogadta az ítéletet, állításuk szerint saját szállítója vezette félre őket. „Egy megbízható beszállító olyan terméket adott el nekünk, amely nem az ígérteknek megfelelően működött” – mondta a Lorna Jane vezérigazgatója, Bill Clarkson.

Clarkson szerint a beszállító elhitette velük, hogy az LJ Shield mögött álló technológiát Ausztráliában, az Egyesült Államokban, Kínában és Tajvanon is értékesítik, és hogy annak antibakteriális, vírusellenes hatása van.

Úgy gondoltuk, hogy előnyöket kínálunk ügyfeleinknek

– fogalmazott.

A bírósági keresetet az Ausztrál Verseny- és Fogyasztói Bizottság (ACCC) nyújtotta be, miután Lorna Jane tavaly júliusban a koronavírus-járvány idején forgalmazni kezdte a ruhadarabokat. A bíróság pénteki ítélete szerint a Lorna Jane a fogyasztóknak úgy mutatta be a LJ Shieldet, mintha az ésszerű tudományos vagy technológiai alapokkal rendelkezne, pedig nem voltak.

A bíróság hamis és félrevezető állításokért, valamint a nyilvánosság félrevezetésére alkalmas magatartásért szabta ki a pénzbírságot. Rod Sims, az ACCC elnöke elmondta: a marketing kampány a fogyasztók azon vágyára apellált, hogy még nagyobb védelmet szerezzenek a járvány ellen.

A vállalat azt is elismerte, hogy alapítója és kreatív vezetője, Lorna Jane Clarkson engedélyezte és hagyta jóvá az LJ Shield promóciós anyagait, és személyesen is hamis állításokat tett egy sajtóközleményben, illetve egy Instagram-videóban.

A Lorna Jane-nek Ausztráliában, Új-Zélandon, az Egyesült Államokban és Szingapúrban vannak üzletei, a céget helyesbítés közzétételére is kötelezték. Múlt héten a koronavírussal kapcsolatos jogellenes reklámtevékenység miatt a Terápiás Termékek Hatóságának gyógyszerszabályozója 40 ezer ausztrál dollárra bírságolta a céget. Indoklásuk szerint ez a fajta reklám káros következményekkel járhat az ausztrál közösség számára, hamis biztonságérzetet kelthet, és az embereket kevésbé éberré teheti a higiénia és  távolságtartás terén.

Koronavírus

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik