Nagyvilág

Csődbe ment a könyvelési botrányba keveredett német óriáscég

Csődöt jelent a könyvelési botrányba keveredett fizetési szolgáltatásokat bonyolító német Wirecard AG – írja az MTI.

Az eladósodottság mértékére és a fizetésképtelenné válás lehetőségére való tekintettel a cég igazgatótanácsa úgy döntött, hogy csődeljárást kérelmez a Wirecard AG ellen az illetékes müncheni cégbíróságon

– írja a cég csütörtökön kiadott közleménye, megjegyezve, hogy “a csoport leányvállalataira vonatkozóan a csődeljárás kérelmezése még vizsgálat alatt áll”.

A cég korábban már elismerte, hogy egy hitel fedezeti biztosítékként elkönyvelt 1,9 milliárd eurós összeg “nagy valószínűséggel nem is létezett”. A vállalatnál ezért megkezdték a könyvelés visszamenőleges auditálását, ami miatt “nem kizárt, hogy évekre visszamenőleg módosítani kell majd az éves eredményt”.

A Wirecard részvénye csütörtökön ismét nagyot esett a frankfurti tőzsdén. A múlt hét csütörtökén, a botrány kitörése előtt a részvény árfolyama még kevéssel 100 euró felett állt, mostanra azonban már 10 euró alá esett, 2011 augusztusa óta első alkalommal.

A botránynak azóta már személyzeti és büntetőjogi következményei is lettek. Markus Braun vezérigazgató lemondott hivataláról. Ellene és a vezetőség három további tagja ellen nyomozást indítottak a hatóságok a befektetők megtévesztésének vádjával a pénzügyi felügyeletnek két alkalommal benyújtott hamis tájékoztatás révén.

Kiemelt kép: Wirecard elektronikus fizetésekhez kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtó cégcsoport székháza a bajorországi Aschheimben 2019. április 25-én. MTI/EPA

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik