Neményi Márton / 24.hu
Gazdaság

Az MNB elkötelezett az euró bevezetése mellett

Olyan módon kell a jövőben bevezetnünk az eurót, hogy az biztosítsa a magyar gazdaság számára a felzárkózás folytatásának lehetőségét – mondta a Portfolionak adott interjúban az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke, Virág Barnabás. Maga az euró nem egy út vége, hanem annak egy fontos mérföldköve. Maga az út pedig arról szól, hogy sikeres felzárkózási pályát fusson be a magyar gazdaság – fejtette ki. Hangsúlyozta, hogy

a Magyar Nemzeti Bank elkötelezett az euró sikeres és biztonságos magyarországi bevezetése mellett.

A sikeres szót érdemes szerinte kétszer is aláhúzni. Magyarországon úgy kell bevezetni az eurót, hogy az a magyar gazdaság számára biztosítsa a sikeres felzárkózási pálya lehetőségét. E tekintetben mellettünk van szerinte a később érkezők előnye, hiszen minden korábbi tapasztalatot fel tudunk dolgozni a korábban csatlakozó országok példáiból.

A jegybanki vezető szerint fontos, hogy tényszerű, szakmai diskurzus induljon arról, mikor és hogyan érdemes csatlakoznunk az eurózónához. Ezen a téren az MNB tartja magát a másfél éve bemutatott kritériumrendszerhez, ami a sikeres belépés kulcsa lehet.

Kérdezték a kettős euróról is, amiről nemrégiben Matolcsy György jegybankelnök értekezett, illetve arról, hogy a kettős euró bevezetése feltétele lesz-e a magyar csatlakozásnak. Azt mondta, a magyar gazdaságnak első lépcsőben egy megfelelő helyreállítási politikára és sikeres gazdaságstratégiára van szüksége, ami független az euró kérdéstől. Hozzátette, az eurózóna reformjainak jövője a jelenlegi tagországokon múlik, és mivel Magyarország jelentősen integrálódott az eurózónához, ezért sikeres euróreformokban érdekelt.

Úgy véli, egy erős, sikeres eurozóna magát az eurót is vonzóbbá teszi a jelenleg még kiváró országok számára. De amennyiben a szükséges reformok nem történnek meg, a feszültségek olyan szintre nőhetnek az eurózónán belül, hogy az továbbra is inkább a kivárást fogja indokolni a jelenleg még saját devizát használó tagországok számára.

A jegybanki vezető szerint fontos, hogy tényszerű, szakmai diskurzus induljon arról, mikor és hogyan érdemes csatlakoznunk az eurózónához.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.