Gazdaság

Kétmillió magyar él olyan településen, ahol nincs bankfiók

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Az MNB legfrissebb adatai szerint az idén áprilisra 5000 alá csökkent az országban működő ATM-ek száma, amire 2016 óta nem volt példa. Még a megyeszékhelyeken is kevesebb ilyen berendezés működik a korábbinál. A jegybank legutóbbi Stabilitási jelentéséből pedig az is kiderült, hogy Magyarországon 2019-ben 44 százalékkal volt kevesebb bankfiók, mint a pénzügyi válság kitörése előtt – írta az Azénpénzem.hu.  Összevetésül: az Európai Unióban 2008 és 2019 között csak 31 százalékkal csökkent a bankfiókok száma.

A hazai fiókbezárások miatt 2008 és 2020 között 950 ezerről 2 millióra emelkedett azok száma, akik településén nem található bankfiók.

Vagyis minden ötödik magyar olyan településeken él, ahol nincs bank. A jelentés szerint míg 2008-ban a bankfiók nélküli települések száma 1729 volt Magyarországon, addig az első bezárási hullámmal 2015 végére 1889-re bővült, majd 2020 végén már 2456 bankfiók nélküli település volt az országban, közöttük 2445 község, és mindössze 11 város található.

A jegybanki elemzésben kitérnek arra, hogy a fiókbezárások a hatékonyság növekedésén túl megnehezíthetik a fogyasztók számára a pénzügyi szolgáltatások elérését. Különösen azért, mert – mint szintén kiderült – a digitális csatornák nem tudják tökéletesen helyettesíteni a fizikai banki infrastruktúrát a fiókkal már nem rendelkező régiókban.

A bankfiókkal nem rendelekző településeknél növekedett az a távolság is, ahol legközelebb találnak bankot az emberek – átlagosan 8,3 km-t kell már utazni a szolgáltatások eléréséhez, ami különösen az időseknek, anyagilag nehezebb helyzetben élőknek jelenthet nehézséget.

Kiemelt képünk illusztráció, Baranyajenőn készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik