Gazdaság

Lecsökkent a milliárdos forgalmú külföldi cégek aránya Magyarországon

Az elmúlt néhány évben 41 százalékról 31 százalék alá csökkent a külföldi tulajdonosi körrel rendelkező vállalkozások aránya Magyarországon az 1 milliárd forint éves árbevételt meghaladó vállalkozások körében. Jelenleg mintegy 7360 tisztán hazai érdekeltségű és 3271 külföldi érdekeltségű társas vállalkozás működik ebben a szegmensben.

Az arányok eltolódása ugyanakkor nem jelenti feltétlen azt, hogy a külföldi cégek kiszorulnának, csak a számuk sokkal lassabban növekszik, mint a tisztán hazai „milliárdos” vállalkozások száma – írja az Mfor az Opten friss elemzésére hivatkozva.

A külföldi cégek arányának csökkenése ellenére ebben a szegmensben a vizsgált 8 éves időszakban 2700-ról 3300 nőtt a külföldi érdekeltségű vállalkozások száma. Ez ugyanakkor sokkal lassabb növekedés, mint a tisztán hazai cégek körében. A hazai cégek körében gyakorlatilag évről évre több száz új vállalkozás lépi át a milliárdos árbevételi küszöböt, így növekedett a számuk 8 év alatt 3900-ról 7300-ra.

Érdekesség, hogy a sok új hazai milliárdos vállalkozás nem jelenti azt, hogy sok a piacon a teljesen új szereplő. A nemzetközi kötődésű milliárdos vállalkozások átlagéletkora 18 év, míg a hazai milliárdos cégek átlagéletkora 17 év, azaz a hazai szereplők jelentős része is komoly múlttal rendelkezik mire eléri az 1 milliárd forint éves árbevételt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik