Gazdaság

Toroczkai László még nem nyert a Facebook ellen

Karancsi Rudolf / 24.hu
Karancsi Rudolf / 24.hu
A Szegedi Törvényszék tudatta, még nem is hozott ítéletet.

A Mi Hazánk Mozgalom elnöke az ATV reggeli műsorában azt mondta, pert nyert a Facebook ellen, ami szerinte világszenzáció. Toroczkai László 100 millió forintos sérelemdíjat kért, mivel veszélyes személynek minősítették, mint egy terroristát, törölték az oldalát.

Megjegyezte, magánemberként még jól el is lenne Facebook nélkül, de politikusként nem, és a Facebook nem százmilliós, hanem több milliárdos kárt okozott. A Szegedi Törvényszék ugyanakkor cáfolta, hogy Toroczkai László pert nyert volna a Facebookkal szemben.

A Telex megkeresésére azt írták, ítélet még nem is született, bírósági meghagyást adtak ki. A Szegedi Törvényszék magyarázata szerint bírósági meghagyást mindig ki kell bocsátani, amikor az alperes (ez esetben a Facebook) az írásbeli ellenkérelem előterjesztését elmulasztja a keresettel szemben. Ilyenkor a bíróság elfogadja a felperes érvelését, meghagyást ad ki.

Csakhogy erre már reagált a technológiai óriás is, a bíróság szerint

igazolási kérelmet, a bírósági meghagyással szemben ellentmondást és az eljárás megszüntetése iránti kérelmet terjesztett elő, amelynek elbírálása folyamatban van.

A Facebook a Telexnek az ügyről azt írta, hogy folyamatban lévő ügyet nem akarnak kommentálni, Toroczkai László profilját pedig a veszélyes személyekre, szervezetekre vonatkozó szabályozásuk alapján távolították el.

Frissítünk!

Cikkünk megjelenését követően Toroczkai László az alábbi közleményben reagált az ügyre: „A Szegedi Törvényszék mai közleményére hivatkozva több helyen megjelent, hogy az általam felperesként a Facebook ellen indított perben még nem született ítélet, csupán bírósági meghagyás, mivel a Facebook ellenkérelmet nem terjesztett elő. A bírósági meghagyás azonban valójában egy ítélettel egyenértékű döntés. Azt magam is hangsúlyoztam, hogy ez még nem jogerős ítélet. Valójában azonban a bírósági meghagyás 2021. május 26-án kelt, s 15 napot adott az alperesnek arra, hogy ellentmondással éljen. A határidő letelte után a bírósági meghagyás jogerőssé válik, s végrehajtható. Ehhez képest, a Facebook jogi képviselőjétől 2021. július 2-án érkezett meg az ellentmondás, tehát jóval a 15 napos határidő letelte után. A Törvényszék sajtóközleményéből az is kiderül, hogy az alperes (tehát a Facebook) – idézem – „az ellenkérelem előterjesztésére nyitva álló határidő elmulasztása miatt igazolási kérelmet, a bírósági meghagyással szemben ellentmondást és az eljárás megszüntetése iránti kérelmet terjesztett elő, amelynek elbírálása folyamatban van.”

Tudjuk, hogy bármelyik magyar állampolgár esetében a hatóságok mennyire szigorúan veszik a határidők elmulasztását. Elképzelni sem tudom, hogy egy óriáscég, amelynek számos jogi képviselője van, mivel tudja hitelt érdemlően igazolni, hogy elmulasztotta a határidő betartását. A perről a Facebook tudott, hiszen kétszer is visszaküldte a peranyagot, azt kérve, hogy a Törvényszék fordítsa le a peranyagot angol nyelvre. Ez megtörtént, az angol nyelvű peranyagot a Facebook átvette. A mi jogi álláspontunk szerint az ítélettel megegyező döntésnek, tehát a bírósági meghagyásnak már jogerősnek kellene lennie. Bízom a magyar bíróság függetlenségében, s remélem, hogy a törvény előtti egyenlőség mindenkire vonatkozik, és még a Facebook sem állhat államok és a törvény felett.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik