Gazdaság

A posta kártalanítja, ha valaki pórul járt az újfajta vámkezelés miatt

Július 1-jén elindult a posta váminformatikai rendszere, amely az első napok tapasztalatai alapján ugyan

  • összességében jól működik, de
  • kisebb korrekcióra szükség volt.

Amennyiben bármely ügyfélnek ebből kára származott, kártalanítják– közölte a Magyar Posta kedden az MTI-vel.

Az Európai Unióban az idén július 1-jén megszűnt az unión kívülről érkező, 22 euró értéket meg nem haladó áruk áfamentessége. Értéktől függetlenül áfát kell fizetni az unióba bejövő termékekre, és vám-árunyilatkozatot kell benyújtani a NAV-hoz.

Az első napokban a Magyar Postához 10 ezres nagyságrendben érkeztek az unión kívülről küldemények a korábbi pár százzal szemben. A társaság közleménye szerint ezért

előfordulhatott, hogy egyes ügyfelek nem kaptak sms- vagy email-értesítést, és így nem volt módjuk online befizetni a díjat, az utánvétes kézbesítés pedig drágább.

A Magyar Posta úgy döntött, hogy egységesen a legalacsonyabb vámkezelési díjat számolja fel azoknak, akiknek a küldeményét az első napokban vámkezeltette – közölték.

A cég szerint félreértésre adhat okot az, hogy a NAV eVám rendszerében maga a vámeljárás ingyenes, ugyanakkor a Magyar Posta közreműködése is szükséges ahhoz, hogy az ügyfél a postai automatikus vámkezelési rendszer helyett a NAV rendszerét használja. Ezt a közreműködést fizeti meg a fogyasztó – tették hozzá.

Felhívták a figyelmet: a vámkezelés leggyorsabb és legolcsóbb módja az, ha a vásárló a rendeléskor megadja az emailcímét és a telefonszámát, és ezeket a termék adataival együtt a posta is megkapja a webshoptól. Ebben az esetben automatikus a vám elé állítás, a vásárló értesítést (email, vagy sms) kap az áfa összegéről és a vámkezelési díjról, valamint 48 órát arra, hogy online befizesse azokat, és így alacsonyabb postai közreműködői díjjal számolhasson. Amennyiben nincs elektronikus elérhetőség az ügyfélhez, vagy nem fizet online, akkor csak utánvéttel és ezzel együtt magasabb vámkezelési díjjal kézbesíthető a küldemény.

Hogy mennyi pluszköltséget jelent a júliustól érvényes új szabály azoknak, akik kisösszegű árukat rendelnek harmadik országból, arról ebben a cikkünkben is írtunk:

Kapcsolódó
Duplájára hízhat az olcsó kínai rendelések ára
Júliustól jelentősen megdrágulnak a harmadik országból, így például Kínából rendelt kis értékű termékek. De lehet, hogy azokra is ráfizethetünk, amik június 30-áig beérkeztek az országba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik