Gazdaság

Lecsapott a rendőrség a csaló webáruházláncra – hajnali razzián voltunk

A szerző felvételei
A szerző felvételei

Öt óra sincs, csak a madarak csiripelnek, az utca kihalt, alszik még a maglódi lakópark. A parkoló autókból ítélve módosabb népek lakják az egy kaptafára modern házakat, amelyek egyike előtt rendőrcsapat áll ugrásra készen: pisztoly, bilincs az övön, rendőrség felirat a háton. Pontban ötkor érkezik a jelzés telefonon, mehet az akció. Mert nemcsak itt csapnak le szerda hajnalban a razziázók, hanem az ország másik 11 pontján is. Ezek szerint egész bandát göngyölítenek fel, egy országos hálózatot – ennek lehetünk a tanúi.

A kertkapu nyitva, pár másodperc múlva már a bejárati ajtón dörömböl az egyik rendőr:

Nyissák ki! Rendőrség!

Hiába, ketten hátra kerülnek, a teraszajtó a hőség miatt nyitva, akadálytalanul hatolnak a lakásba, és már nyílik is a bejárati ajtó. Talán egy bő perc ha volt az egész.

A szerző felvételei

A házban egy középkorú férfi fogadja a rendőröket, inkább látszik portásnak, mint a jachtjából kiszálló milliomosnak. Viszont profiként, villámgyorsan cselekszik. A lakásban két telefon, de mindkettő kikapcsolva, a középkorú férfi állítja, egyik sem az övé. A számítógépet pedig egy gyors mozdulattal kikapcsolja, miközben azzal kábítja a rendőröket, hogy az ügyvédje számát keresi.

A maglódi ember az ártatlanságát hangoztatja, nem tetszik neki, hogy ott vannak a zsaruk, hogy elviszik a számítógépét, aggódik, visszakapja-e. Majd kissé felfortyanva közli, nyugodtan körülnézhetnek, úgy sem találnak semmit. Így is lett, a rendőrök alaposan körülnéztek, házkutatás, jegyzőkönyvezés, bizonyítékok bezacskózása következett, és amint ezekkel végeztek, bevitték a férfit kihallgatni.

A rendőrség hosszabb ideje nyomoz kamuwebáruházak után, ezzel függ össze a hajnali razzia. Olvasói levelekből, és a becsapott vevőkből verbuválódó Facebook-csoportok bejegyzéséből magunk is észleltük, hogy újabb és újabb csaló webáruházak szedik áldozataikat. Talán még emlékeznek a vizna.hu-ra, amely csak a pénzt gyűjtötte be, árut senkinek nem szállított, majd pár hét után nyomtalanul eltűnt a netről. Ugyanígy verte át a vevőket a larte.hu, a topbuy.hu, a balne.hu és a gente.hu is.

A rendőrségtől megtudtuk, ugyanazok a csalók állnak a felsorolt webáruházak mögött, és folyamatosan újabb kamuáruházakat készítenek elő. Őket csípték most meg.

Megéri a csalóknak

Vannak azok a webáruházak, amelyek a vevők szerint vacak terméket szállítanak, és pénzt nemigen akarnak visszatéríteni, mások egy darabig szállítanak, aztán már semmit nem kap a vevő a pénzéért, és vannak olyanok is, amelyeket színtisztán a vevők átverésére hoznak létre. Nincsenek termékeik, csak a weblapon a lopott termékfotók, és eszük ágában sincs bármit is kiszállítani a vevőktől előre beszedett pénzért cserébe. Nem terveznek hosszú időre, csak egy-két hétre, amíg sikeresen át nem vernek pár száz gyanútlan vásárlót. És hogy a biznisz jövője biztosított legyen, közben folyamatosan figyelnek, tanulnak, fejlesztenek. Tudatosan, körültekintően, vérprofin készítik elő a következő kamuwebáruházakat, az újabb pénzlehúzások eszközeit.

Vevőként sem könnyű kiszúrni, hogy az új online bolt csak áldozati bárányokra vadászik. Valódinak tűnik minden, hihető, hogy a webáruház mögött lévő cég létezik, ügyelnek rá, hogy eltérő legyen a termékkör, az áraik ne legyenek túl olcsók, de azért olcsóbbak legyenek, mint másoké, működtetnek telefonos ügyfélszolgálatot, küldenek visszajelzést a vásárlás után és így tovább. Az egyetlen dolog, ami vészcsengőként kellene, hogy szóljon, hogy kizárólag előreutalással lehet fizetni a vadiúj weboldalon. De mivel minden más hihetőnek és vonzónak tűnik a frissen startoló kamuwebáruházaknál, úgy tűnik, az előrefizetés sem riasztja vissza a vevőket – újra és újra megnyitják a pénztárcájukat. Éppen ezért éri meg a csalóknak pénzt és energiát nem kímélve mindig újabb webáruházakat létrehozni.

Több tízmillió forintnyit kaszálhattak egy-egy kamuáruházzal

Decemberben írtunk a vizna.hu-ról, náluk is kísértetiesen hasonló volt a forgatókönyv – beszedték a pénzt a vevőktől, nem szállítottak ki semmit, majd rövid időn belül elérhetetlenné váltak. Annyit tudtunk meg még velük kapcsolatban, hogy a rendőrség nyomoz. Akkor még nem sejtettük, hogy a vizna.hu nem egyedi próbálkozás volt, hanem egy profi csalássorozat része. Ám amikor olvasóinktól, illetve a Facebookon létrejött károsulti csoportoktól megtudtuk, hasonlóan működött az utóbbi hónapokban több másik oldal is, akkor már gyanakodtunk.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A rendőrség szerint a vizna előtt is lehettek hasonló, rövid életű csaló webáruházak, valamint a vizna és a larte között is. A károsulti oldalak bejegyzései alapján volt, aki csak pár tízezer forintot utalt a csalóknak, mások több százezer forintnyi bizalmat is megszavaztak nekik. Rengetegen tettek feljelentést – ez alapján a rendőrség információi szerint a 10-14 napig elérhető kamuwebáruházak 600-900 vevő pénzét csalhatták ki egy-egy menetben, hogy aztán nyomtalanul eltűnjenek. Így a csalók alkalmanként több tízmillió forintnyi bevételre tehettek szert.

A rendőrségnek sincs könnyű dolga velük szemben, és nem csak azért, mert a csalók profi csapattal dolgoznak, és előttük kell járni. Nem elég észrevétlenül a sarkukban lenni, mindent tudni arról, kik az embereik, mikor mit csinálnak. Úgy kell elkapni őket, hogy ne csak a kishalak akadjanak fenn a hálón, hanem a fejeseket is meg tudják csípni, és rájuk tudják bizonyítani a bűncselekményeket. Az idő pedig roppant fontos tényező, hiszen amíg nyomoznak, addig is egyre újabb webáruházakkal jöhetnek ki, ismét emberek százait megkárosítva.

Mindenkit megtaláltak, mindent sikerült lefoglalni

A rendőrségtől délelőtt azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az akció 100 százalékban hozta azt, amit reméltek tőle – a 12 helyszínből tíz rajtaütésnél ott volt a célszemély, és még délelőtt a másik kettő is bejelentkezett telefonon, önként (családtagjaik szóltak nekik, hogy keresik őket), így már ők is az őrsökre kerültek. Minden elkövetőt megtaláltak, aki az ügy kapcsán a nyomozók látókörébe került – a gyanúsítottakat Balassagyarmaton, Szécsényben és Pest megyében hallgatják ki. A nyomozó azt is elmondta, hogy a letartóztatott maglódi férfi kivételével az összes feltételezett elkövető együttműködő volt, arra számítanak, hogy kihallgatásuk eredményes lesz. A keresett bizonyítékokat (számítógépek, telefonok, kódok, jelszavak, bankszámlakivonatok, bankkártyák) mind sikerült lefoglalni, megszerezni. Mindezek alapján úgy tűnik, a rendőrség csatát nyert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik