Gazdaság

Nyugdíjas olvasónknak nincs bankkártyája, és meglepte, hogy nem fizethet mindenhol készpénzzel

Faludi Imre / MTVA
Faludi Imre / MTVA

Marika néni – ha teheti – időről időre elvonatozik egy kis szaunázásra, fürdőzésre a Velence Spa-ba, azonban a koronavírus-járvány miatt már régen nem járt ott. Igencsak meglepődött, amikor május utolsó hetében a bejáratnál olyan tájékoztató tábla fogadta, miszerint készpénzzel nem, csak bankkártyával lehet fizetni. Nem akart hinni a szemének – nem véletlenül, ugyanis nincs bankkártyája, a nyugdíjat a postás hozza ki neki, és mindenhol készpénzzel fizet. Ha nincs vele épp a gyereke, akinél volt bankkártya, bő egy óra utazás után az asszony be sem tudott volna lépni a fürdőbe, miközben természetesen volt nála annyi kápé, hogy kifizesse a belépőt.

Mivel a hírekben hallotta, hogy a koronavírus miatt preferált a kártyás fizetés, megkérdezte, vajon csak a járvány miatt van-e, hogy nem fogadnak el készpénzt. A recepción azt a választ kapta, hogy nem egy ideiglenes, hanem végleges döntésről van szó. Meg is jegyezte, akkor, sajnos, ő többet nem lesz a vendégük. A bankkártyától ugyanis idegenkedik.

Tavaly június óta nem lehet készpénzzel fizetni a fürdőben és a szállodában

Idén január elsejétől egyébként az online kasszára kötelezett kereskedőknek és szolgáltatóknak kötelező biztosítani a bankkártyás fizetés lehetőségét. A fürdő ezt a kötelezettséget – mondhatni – túlteljesítette. S bár kétségtelen, hogy a gazdaság fehérítése szempontjából kívánatos a készpénzhasználat visszaszorítása, meglepő ez a lépésük, hiszen feltételezhetően nem olvasónk az egyetlen vendég (nyugdíjas), akinek nincs bankkártyája, és nem is lesz.

Megkeresésünkre Bársony Péter szállodaigazgató azt írta, hogy a Velence Resort &Spa komplexuma már több mint egy éve nem fogad el készpénzt. A szolgáltatásokat 2020 júniusa óta kizárólag bankkártyával, SZÉP-kártyával vagy a szálloda esetében átutalással lehet megvásárolni.

Kíváncsiságból megnéztük, a szálloda ÁSZF-ében cikkünk megírásakor még nem jelezték, hogy készpénzzel ne lehetne fizetni. Azt írták, hogy HUF-ban vagy más pénznemben is ki lehet egyenlíteni a számlát, valamint, hogy elfogadnak készpénz-helyettesítő fizetést. A fürdő tájékoztatójában viszont már szerepelt, hogy készpénzes fizetésre nincs lehetőség.

A szállodaigazgató azzal indokolta a lépést, hogy az érintésmentes fizetés a legbiztonságosabb megoldás az egészség védelme szempontjából, amit manapság nem hagyhatnak figyelmen kívül. Hozzátette, az elmúlt egy évben a rendszer kiválóan, a vendégek megelégedésére üzemelt. Hogy érkeztek-e panaszok, vagy maradtak-e el vendégek a készpénzes fizetés elhagyása miatt, arra nem kaptunk választ.

Az MNB részéről nincs akadálya

Az egy dolog, hogy a fürdőből és a szállodából száműzték a készpénzt. De vajon szabályos-e, hogy a készpénzesek elől elzárják a fizetés, így a belépés lehetőségét? A Magyar Nemzeti Bank válasza alapján nincs akadálya annak, hogy egy kereskedő vagy szolgáltató úgy döntsön, készpénzes fizetést nem fogad el, csak kártyást.

A Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény úgy rendelkezik a bankjegyek és érmék elfogadásával kapcsolatban, hogy az MNB által kibocsátott bankjegyeket és érméket azok bevonásáig magyar hivatalos pénznemben teljesítendő fizetésnél névértéken kell elfogadni. A jegybank értelmezése szerint az MNB-törvény ezen előírása kizárólag azt mondja ki, hogy a törvényes fizetőeszközt névértéken kell elfogadni. Azaz, ha a fizetés forint készpénzben történik, akkor a bankjegyet és érmét nem lehet a névértéktől eltérő értékben elfogadni. Ugyanakkor a fizetés módját tekintve nem kényszerítő jellegű. Azt is írták, hogy a fizetési műveletben érintett felek (például a kereskedő és a vásárló) szabadon állapodhatnak meg a fizetés módjáról. E kijelentés kapcsán hivatkoztak a polgári jogra, különösen a jóhiszemű eljárás elvére és az együttműködési kötelezettségre vonatkozó előírásokra, valamint a fogyasztóvédelemre vonatkozó jogszabályokra.

Megnéztük, a kereskedelmi törvény (ez alá tartoznak a turisztikai szolgáltatások is) csak arról rendelkezik, hogy ahol kötelező az online pénztárgép, ott biztosítani kell az elektronikus fizetés lehetőségét, a fürdőkről, a szálláshely-szolgáltatásról és a szolgáltatásokról szóló jogszabályokban pedig nem találtunk a fizetési móddal kapcsolatos kitételt. De ha belegondolunk, egyáltalán nem a Velence Spa az első olyan hely, ahol nem lehet kártyával fizetni, úttörőnek számít ezen a téren a Sziget Fesztivál, ahol már 2010 óta nem használnak készpénzt. Időközben számos más fesztivál is követte a példájukat, és például a Puskás Arénában is ez a rend 2019 óta.

Fogyasztóvédelmileg sem tilos

Az MNB azonban arra is felhívta a figyelmünket, hogy a polgári jogi, a fogyasztóvédelmi szabályok értelmezése és az ezen jogszabályokkal érintett ügyekkel kapcsolatos eljárás kívül esik az MNB-törvény által meghatározott feladat- és hatáskörükön. És annak szabályozása, hogy a fizetési műveletben részt vevők egyenrangú félként járhassanak el, azaz a kereskedők, szolgáltatók ne élhessenek vissza helyzetükkel, szintén a polgári jog és a fogyasztóvédelem szabályozási tárgykörébe tartozó kérdés. A kereskedők, szolgáltatók tevékenységének felügyelete pedig (ideértve az áru, a szolgáltatás ellenértékének kifizetésével, a vevők, ügyfelek ez irányú tájékoztatásával kapcsolatos eljárásokat is) a fogyasztóvédelmi, illetőleg a tevékenység szerint illetékes, az adott szolgáltató vagy kereskedelmi egység felügyeleti hatóságának hatáskörébe tartozik.

Ennek alapján írtunk megkeresést a fogyasztóvédelemben illetékes Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM) és Budapest Főváros Kormányhivatalának (BFKH), valamint a BKFH alá tartozó Kereskedelmi, Haditechnikai, Exportellenőrzési és Nemesfém-hitelesítési Főosztálynak (KHEN). Az ITM-től nem érkezett válasz, a BFKH pedig mindössze annyit írt, hogy az egyes fizetőeszközök elfogadásának kötelezettsége és annak kérdése, hogy lehet-e választani a fizetési módok között, nem tartozik a hatáskörükbe.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) szóvivője, Kispál Edit megkeresésünkre egyértelműen azt mondta,

nincsen olyan jogszabály, amely előírná, hogy a kereskedőknek és szolgáltatóknak kötelező lenne biztosítani a készpénzes fizetést.

A vásárlások 76 százaléka még mindig készpénzes

A Magyar Fürdőszövetségnél érdeklődtünk még, mennyire elterjedt a Velence Spa gyakorlata, vagyis hány olyan fürdő lehet, ahol nem fogadnak el készpénzt – erre azonban nem tudtak válaszolni, mert nincsenek ilyen adataik. Általánosságban annyit írtak, hogy a koronavírus-járvány további lökést adott a készpénzmentes fizetési módok elterjedéséhez (bankkártya, online jegyvásárlás), így már egy kisebb, turisztikai szempontból nem kiemelt fürdő esetében is eléri az 50 százalékot a bankkártyás fizetések aránya.

Mindez azt jelenti, hogy nem jogszabályellenes, ha egy kereskedő vagy szolgáltató csak elektronikus fizetési módot fogad el. A kereskedőknek, szolgáltatóknak ugyanakkor az a nyilvánvaló gazdasági érdekük, hogy termékeiket, szolgáltatásaikat a fogyasztók számára elérhetővé tegyék. Az MNB-től egyébként azt tudtuk meg, hogy az online pénztárgépeken regisztrált vásárlási tranzakciókról rendelkezésre álló 2020. évi statisztikai adatok alapján

  • bár a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése után nőtt a kártyás fizetések aránya,
  • összességében a vásárlások 76 százaléka még mindig készpénzes fizetéssel teljesült.

A magyar lakosság körében tehát továbbra is a készpénz a domináns fizetési eszköz, így azok a vállalkozások, amelyek erre nincsenek tekintettel, jelentős potenciális vásárlói rétegtől eshetnek el – valószínűsítette a jegybanki felügyelet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik