Gazdaság

Vannak étterem- és büfétulajdonosok, akik most, amikor már lehetne, se tudtak újra kinyitni

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Hónapokon keresztül az volt a gond a vendéglátóiparban, hogy nem fogadhattak vendégeket, most meg az, hogy bár lehet, de több helyen annyira nem találnak munkaerőt, vagy nem tudják kitermelni a korábbinál jóval magasabb bérigényt, hogy inkább lehúzzák a rolót, nem nyitnak ki – ezt mesélték a veol.hu-nak Balaton környéki vendéglátósok.

Az egyik nyilatkozó meg tudta tartani dolgozóit a második és harmadik hullám idején is, így most ő könnyebb helyzetben van, hogy újra lehet  indulni és sok a vendég. Annyira, hogy a hétvégi és a hétköznapi forgalmuk is jóval nagyobb annál, mint amire a tulajdonos számított, így konyhai kisegítő állást hirdetett meg, de alig van jelentkező. Sok kollégájától, vendéglátóstól, tulajdonostól hallja, hogy gondot jelent a szakemberfelvétel. Hiány van belőlük – olvasható az összeállításban. Nemcsak az étteremtulajdonosok vannak gondban, hanem a kisebb egységek, lángososok, büfések is.

Kapcsolódó
Alig találni munkaerőt, mégis a Balaton a legvidámabb barakk
Sok felszolgáló, pultos, konyhai dolgozó otthagyta a vendéglátást a járvány alatt, főleg a szezonális vendéglátósok vannak nagy bajban a tónál.

Akadnak olyan felszolgálók, akik alkalmanként, például olyan esküvőre, amit az étterem külső helyszínre kitelepülve lát el, beugranak segíteni egy-egy estére. Ám már nem szeretnének visszatérni a vendéglátásba. Közülük többen a kereskedelemben helyezkedtek el. Azt tartósan biztosabb ágazatnak érzik, nem tudják, mit hozhat még a fertőzésveszély az ősszel, jövőre.

Az építőiparba is sokan mentek el dolgozni, és nem is nagyon akarnak visszatérni a vendéglátásba. A mostani munkahelyükön megkeresik ugyanazt a bért, mint korábban, de nem kell éjszakánként és hétvégenként dolgozniuk, jut idő a családra is.

„Úgy sikerült megoldanom a munkaerő-felvételt, hogy február óta hirdettem az állásokat és mostanra, június közepére betölthettem az üres helyeket, megvan a szükséges létszámunk” – mesélte egy másik étteremtulajdonos.

Vannak olyan étterem- és büfétulajdonos ismerőseim, akik most, amikor már lehetne, ki se tudtak újra nyitni

– egy harmadik vendéglátós pedig ezt mondta a veol.hu-nak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik