Gazdaság

Piacvédelmet sürgetnek a még megmaradt vendéglátók a fennmaradásuk érdekében

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Praxisjogot, ezáltal piacvédelmet és területi korlátozások bevezetését sürgeti a pandémia alatt kivérzett vállalkozások érdekében a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI). A mielőbbi állami beavatkozás az újraindulás kockázatait is enyhítené, és elejét vehetné a tisztességtelen üzleti magatartás elburjánzásának, amire válságos időszakok után nagyobb az esély – fejtette ki a javaslat tartalmát a Világgazdaságnak Kovács László, az MVI elnöke.

Az ipartestület azt szeretné megakadályozni, hogy a más ágazatban megerősödött, tőkeerős, nem szakmai befektetők tönkretegyék a még talpon lévő, magas színvonalon teljesítő vendéglátósokat.

Piaci versenyre ugyanis csak egészséges piaci körülmények között van lehetőség, a pandémiában meggyengült vendéglátás helyzete azonban nem ilyen. Az általa felvázolt, vagyoni joggal felérő, örökölhető és továbbértékesíthető megoldás más területeken sem ismeretlen, sőt, a harmincas években ennek alapján működött a vendéglátás.

A fővárosi vendéglátásban máris kritikus a munkaerőhelyzet, ezért azok az éttermek, amelyek eddig nem tudtak kinyitni, feltehetően nagyon nehezen kezdhetik el a munkát. A szakácsok, felszolgálók, mosogatók vagy más munkára szerződtek időközben, vagy a Balatonra, ahol több száz üzlet nyitott meg nemrég a főszezonra készülve, amely várhatóan az idén is erős lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik