Gazdaság

Segítséget kapnak, akik nem tudták visszavásárolni az eszközkezelőtől a lakásukat

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
2022 januárjában kezdi meg működését az MR Közösségi Lakásalap Nonprofit Kft., mely lakásgazdálkodást folytat majd. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Református Szeretetszolgálat által működtetett Lakásalap célja, hogy továbbra is fenntartható lakhatást, kiszámítható feltételeket biztosítson a Nemzeti Eszközkezelő Programban résztvevő, ingatlanokban maradó családoknak.

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. tevékenysége a pénzügyi válság utáni krízishelyzet megszűnésével véget ért. A Nemzeti Eszközkezelő Programban résztvevő családok többsége – részben a programnak és Magyar Máltai Szeretetszolgálat, valamint a Magyar Református Szeretetszolgálat hathatós munkájának eredményeként – élni tudott az állam által felkínált kedvezményes visszavásárlás lehetőségével. Közel 29 ezer család nyilatkozott úgy, hogy vissza kívánja vásárolni ingatlanát. A visszavásárolt ingatlanok következtében a NET Zrt. ingatlanportfoliója jelentősen csökkent, feladata átalakult, ezért a hatékony állami vagyongazdálkodás szempontjait figyelembe véve időszerűvé vált a társaság működésének felülvizsgálata, megszűntetése.

Bérlőként maradtak a saját lakásukban

Többnyire a sérülékenyebb ügyfelek maradtak továbbra is bérlőként a lakásokban. A Magyar Református Szeretetszolgálat és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat velük folytatja hét éve megkezdett segítő tevékenységét a létrehozott MR Közösségi Lakásalap Nonprofit Kft.-ben. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Református Szeretetszolgálat 2014 óta végez intenzív szociális munkát a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. bérlőinek körében. A két nagy karitatív szervezet több mint tíz éve nyújt személyre szóló segítséget az eladósodással küzdő családoknak, amely mentorálás révén az Eszközkezelő bérlői körében több mint 3000 nehéz helyzetbe került család esetében sikerült az életkörülményeiken javítani. Az MR Közösségi Lakásalap célja, hogy továbbra is fenntartható lakhatást, kiszámítható feltételeket biztosítson az ingatlanokban maradó családoknak. A szervezet nem profitorientált, arra törekszik, hogy a bérlők lakhatása a jövőben se kerüljön veszélybe.

A parlament által elfogadott törvény értelmében, a két karitatív szervezet által működtetett társaság ingyenesen mintegy 4620 darab ingatlan tulajdonjogát veszi át, azok felújítására, illetve az állagmegőrzési munkák elvégzésére 2022-ben és 2023-ban összesen 6 milliárd forintot kap, továbbá állandó jelleggel legalább évi 1,1 milliárd forint összegű támogatásban részesül. Az ingatlanvagyonon az MR Közösségi Lakásalap NKft. 2022. január 1-jétől, közszolgáltatási szerződés keretében közösségi lakásgazdálkodást valósít meg, ellátva az ingatlanok bérleti jogviszonyából fakadó feladatokat, továbbá a Nemzeti Eszközkezelő Programban részt vevő bérlők és részletvásárlók körében szociális, segítő-tanácsadó tevékenységet végez a tartozások felhalmozásának elkerülése érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik