Gazdaság

Chiphiány miatt rövidített a műszak a Daimlernél

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
A globális chiphiány miatt ismét rövidített munkaidőt vezetett be a Daimler autógyártó két németországi üzemében a héten.

A Daimler kedden közölte, hogy a rastatti és brémiai Mercedes-Benz üzemekben több ezer munkavállalót helyezett át részmunkaidős alkalmazásba. Pontos számot nem adott meg a vállalat, csupán annyit közölt az MTI szerint, hogy a brémai üzemben a több mint 12 ezer munkavállaló nagy részét, a rastattiban pedig a mintegy 6500 dolgozó egy részét érinti az intézkedés. A héten a mintegy 4700 munkavállalót foglalkoztató kecskeméti Mercedes-gyárban is csökkentették a műszakokat.A Daimler és más német autógyártók kénytelenek voltak csökkenteni termelésüket az utóbbi hónapokban a gyártáshoz szükséges integrált áramkörök piacán kialakult globális hiány miatt.

A rövidített munkaidőprogram keretében a kormány részben vagy egészben kifizeti a a munkavállaló bérét arra az időre, amíg a munkavállaló kényszerszabadságon van, vagy részmunkaidőben dolgozik. Ez lehetővé teszi a leépítések elkerülését, így mihelyst a gazdasági feltételek javulnak, a munkavállalókat könnyen vissza lehet helyezni a normális munkarendbe. Az Audi és a Daimler már áprilisban jelezte, hogy termelésük visszafogására kényszerülnek az elektronikai alkatrészek világpiaci hiánya miatt.

Harald Wilhelm, a Daimler pénzügyi igazgatója április végén közölte, hogy „hol itt, hol ott” leállítják a termelést és részmunkaidős foglalkoztatást vezetnek be. Úgy fogalmazott, hogy a termelésleállások több modellcsaládot is érinthetnek, de elsősorban a prémium kategóriás S-osztályt, amely a sindelfingeni üzemben készül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik