Getty Images
Gazdaság

Milyen tipikus hibák miatt húzódhat el egy építkezés?

Meglehetősen gyakran fordul elő, hogy egy építkezés nem készül el a kitűzött határidőre, aminek hátterében számtalan különböző ok állhat. Ilyen klasszikus hiba lehet a műszaki ellenőr hiánya, a talajmechanika nélkülözése vagy a technológiai utasítások figyelmen kívül hagyása is. Ugyanakkor, ha megtervezetten követjük a bevett gyakorlatokat, a csúszás kiküszöbölhető.

Nem egyedülálló eset ma Magyarországon, hogy egy építkezés valamilyen oknál fogva a vártnál akár jóval később készül el s kerül átadásra. A csúszást sokszor borítékolhatónak veszik, pedig nem ennyire magától értetődő.

Az építkezések sorsát alapjáraton az határozza meg, hogy milyen a kivitelező, mekkora felkészültséggel rendelkezik, milyen gépparkja van, milyen technológiát tud szolgáltatni. Ezek a paraméterek később meghatározhatják azt is, hogy időben elkészül-e az ingatlan.

A hibák legnagyobb részét azzal lehet kiszűrni, ha az építkezésnek van műszaki ellenőre. Bár ez néhány százezer forintos költség, mivel a beruházó jellemzően nem szakmabeli, a munkafolyamatokban rengeteget segíthet egy szakértő alkalmazása. A műszaki ellenőr jelenlétével akár a hibák 80 százalékát is ki lehet szűrni.

Az emberek szintén szeretik megspórolni a talajmechanikát is, pedig azzal sokat meg lehet tudni az alapzatról. A geodézia tehát hatványozott növeli az építkezés hatékonyságát.

Fontos továbbá, hogy a telek pontosan ki legyen tűzve. GPS-koordinátákkal felmérve, két centiméteres pontossággal kell felmérni a telket, mert ha már 10 centiméter eltérés van a kerítésnél, a hatóság akár vissza is bontathatja az épületet, vagy kellemetlen egyeztetést kell folytatni a szomszéddal az adott minimális terület megvásárlásáról.

Nélkülözhetetlen a technológiai utasítások betartása is, a gyártói útmutatók maradéktalan alkalmazása. Léteznek ugyanis olyan gyártó specifikus előírások, amit ha nem tartunk be, az rányomhatja a bélyegét a terméknek a minőségére is.

A tervezésbe is bele kell tenni minden energiát, hiszen ha egy kész ötlettel állunk a kivitelező elé, akkor nem út közben kell majd kitalálnia bizonyos lépéseket, ami egy nagyon időigényes feladat és folyamatos csúszásokat eredményez.

Végül, de nem utolsó sorban rendkívül fontos pontos anyagmennyiséget is számolni előre. Ha valamiből kevesebb áll rendelkezésre, akkor napokba telhet, mire sikerült pótolni és emiatt állhat a munka, ugyanakkor, ha túlrendeljük magunkat, azzal anyagi károkat is szenvedhetünk.

Így ne legyen rémálom az építkezés!

Családi ház építése okosan: energiahatékony és innovatív építőanyagokból, megfelelő kivitelezéssel. Először építkezik? Segítünk!

A cikk a Wienerberger támogatásával készült.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.