Gazdaság

Alumíniummal csaltak el óriási összegben áfát

Hatmilliárdos kárt okozott a költségvetésnek az az alumíniummal kereskedő bűnszervezet, melynek tagjait a közelmúltban fogta el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A nagyszabású akcióban a nyomozók a rengeteg készpénz és bankszámlapénz mellett 900 milliós ingatlan- és csaknem 120 milliós gépjárművagyont is biztosítottak – közölte az adóhatóság.

A gyanú szerint a bűnszervezet Közösségen belülről alumíniumtömböket vásárolt, majd Magyarországon, színlelt belföldi értékesítések és valótlan belföldi beszerzések sorozatával kerülte el az áfafizetést. A bukó cégekből felépített számlázási láncban majdnem hatmilliárd forint áfa tűnt el.

Az Online Számla rendszer valós idejű adataiból kiindulva a budapesti nyomozók, járőrök, revizorok, IT-szakemberek, a MERKUR bevetési egység támogatásával csaknem 50 helyszínen kutattak bizonyítékok után. A bűnszervezettől 8 millió forint bankszámlapénzt, több mint 100 millió forint készpénzt, 117 millió forintnyi gépjárműveket és egyéb vagyontárgyakat foglaltak, továbbá 900 millió forintot meghaladó értékben ingatlanokat zároltak. Külföldi bankszámlákon is találtak csaknem 55 millió forintot.

A bíróság négy fő letartóztatását, egy fő bűnügyi felügyeletét rendelte el. A nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt folyik. A bűnszervezet vezetői akár 10 év börtönt is kaphatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik