Gazdaság

Az elemzőket alaposan meglepte, hogy csökkent áprilisban az ipari termelés

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Áprilisban az ipari termelés volumene 58,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi alacsony szintet – közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslését, amely szerint munkanaphatástól megtisztítva a termelés 59,2 százalékkal emelkedett, miközben szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján márciushoz képest 3,2 százalékkal csökkent.

A csökkenés alaposan meglepte az elemzőket

Virovácz Péter, az ING Bank senior elemzője szerint ez komoly negatív meglepetés, az elemzői közösség áprilisban további növekedésre számított az ipartól.Úgy véli, hogy az Ever Given március végi balesete és az ez által felerősödött ellátási láncokat érintő problémák áprilisban jelentkezhettek a gyártósorokon. A ma közzétett német ipari adat is komoly negatív meglepetést hozott, így talán kijelenthető, hogy a gyenge hazai teljesítmény mögött globális folyamatok húzódnak meg, nem pedig magyar sajátosságok – mondta az MTI-nek az elemző.

Sajnos a KSH a részletekről nem sokat árult el. A hivatal az év/év adatok alapján kiemelte, hogy szinte minden szektor hozzájárult a bővüléshez, ugyanakkor nem mondott semmit arról, hogy mely szektorok voltak a felelősek a havi alapú termeléscsökkenéséért – tette hozzá, megjegyezve: gyanítható, hogy egy ilyen visszaesés mögött elsősorban a meghatározó szektorok, az autó- és elektronikai ipar gyengélkedése húzódhat meg.

Az elemző bankjánál tartós, de mérsékelt növekedésre számítanak a következő hónapokban, amelyet az ellátási láncok megszakadása, az alapanyagok beszerzésének nehézsége hónapról hónapra befolyásolhat. Mindez nagy bizonytalanságot jelent az év hátralévő részében. Figyelembe véve, hogy az első négy hónapban közel 14 százalékkal volt magasabb az ipari kibocsátás, mint egy évvel korábban, várhatóan az év egészét nézve is két számjegyű lesz a növekedés.

Májusban felpattanás jöhet

Suppan Gergely, a Takarék Bank elemzője szerint feltehetően a Mercedes termelésének chiphiány miatti leállása, és más ellátási, beszállítói nehézségek következtében maradt el az ipar havi teljesítményének növekedése a várttól Magyarországon. Az elemző ezért úgy véli, májusban már újra felpattanás jöhet az ipari termelésben. Ez utóbbi már októberben szinte teljesen kilábalt a járvány okozta válságból – tette hozzá.

A továbbra is kirobbanóan magas német feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index történelmi csúcsot ért el márciusban, az euróövezeti pedig májusban, ami ugyancsak azt erősíti, hogy következő hónapokban újra növekedési pályára állhat az ipari termelés Magyarországon is. Idén a bázishatások és új kapacitások üzembe helyezése miatt érdemi, 15 százalék feletti növekedés várható. Ennek megfelelően az ipari termelés markánsan, akár 3 százalékpontnál nagyobb mértékben járulhat hozzá a GDP idei növekedéséhez – jegyezte meg Suppan Gergely.

Felemás adatok

Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági üzletágának vezetője az áprilisi ipari adatot felemásnak nevezte. Kiemelte, hogy az éves alapon mutatkozó jelentős bővülést a bázishatás magyarázza, mértéke mégis elmarad a várttól. A koronavírus első hullámában az ipar termelése sok helyen leállt, az ellátási láncok megszakadtak, míg a harmadik hullámban ilyen problémákkal már kevésbé kellett szembesülni – húzta alá.

Kedvezőtlen fejlemény ugyanakkor az ágazat termelésének havi alapú csökkenése, amely folyamat kapcsán kérdés, hogy csak átmeneti-e, és a chiphiány, illetve a vírushelyzet erősödése okozta, vagy esetleg tartós marad. Ugyanakkor kijelentette: a bázishatások miatt a második negyedévben az ipar növekedési hozzájárulása pozitív lehet, de várhatóan az év második felében is bővülni tud éves alapon az ágazat teljesítménye, ám a tavaly év végi gyors újraindulás miatt ennek mértéke már kisebb lesz.

Összességében kedvező adatok

A hatalmas plusz mellé egy szerény mínuszt is odatett a magyar ipar – kommentált Németh Dávid a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője. Hiszen éves bázison áprilisban óriási bővülést ért el a magyar ipar, elsősorban annak köszönhetően, hogy egy éve a kijárási korlátozások miatt rengeteg gyár leállt vagy visszafogta a termelését. Ugyanakkor havi szinten gyengébben szerepelt a magyar ipar.

Úgy vélte, összességében kedvezőek az ipari termelésre vonatkozó mostani kilátások. A járványhatás egyre jobban visszahúzódik és élénkülni látszik a kereslet. Ugyanakkor egy esetleges újabb járványhullám nemzetközi szinten megtorpanást okozhat, emellett fennakadások vannak és lehetnek az alapanyag-ellátásban, ezt mutatja például a globális chiphiány is – tette hozzá.

Németh Dávid szerint áprilishoz hasonlóan a májusi magyar ipari adat is kiemelkedő lesz, szintén a bázishatás miatt. Az ágazat pedig ezt az évet akár 10 százalékos növekedéssel is zárhatja, szemben a 2020-ban elkönyvelt 6 százalékos visszaeséssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik