Gazdaság

Szeptemberben kicsit nőtt az ipari termelés, de továbbra is jócskán mínuszban az idei év

2020 szeptemberében az ipari termelés volumene 2,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a nyers adatok szerint. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,0 százalékkal mérséklődött a KSH jelentése szerint.

Az ipari export volumene 3,8 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 38 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 8,8, míg a 18 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 7,5 százalékkal emelkedett. Az ipar belföldi értékesítése gyakorlatilag stagnált, a feldolgozóiparé 1,3 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő súlyt (97%) képviselő feldolgozóipar termelése 3,3 százalékkal nőtt, a csekély súlyú bányászaté 26 százalékkal visszaesett. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 0,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

  • A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 32 százalékát képviselő járműgyártás 7,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti gépjármű gyártásának volumene 5,8, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 8,8 százalékkal nőtt.
  • A feldolgozóipari termelés 14 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 6,0 százalékkal emelkedett. A két legnagyobb alágazat közül a jelentősebb, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 27, míg a kisebb súlyú elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 78 százalékkal bővült. A híradástechnikai berendezés gyártása ugyanakkor 75 százalékkal visszaesett.
  • A feldolgozóipari termelésből 11 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék termelése 2,1 százalékkal emelkedett, mindkét értékesítési irányban növekedést mértünk. Az alágazatok közül az igen csekély súlyú halfeldolgozás, -tartósítás bővült a legnagyobb mértékben, 79 százalékkal, de jelentősen, 29 százalékkal emelkedett a növényi, állati olaj gyártása is. Csupán két alágazatban csökkent a termelés: a legnagyobb súlyt (22%) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 5,5, az édesség és készétel gyártását is magába foglaló egyéb élelmiszeré 6,5 százalékkal mérséklődött.
  • Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 24 százalékkal a kisebb súlyú villamos berendezés gyártása haladta meg az egy évvel korábbit, főként a járműgyártáshoz köthető akkumulátorgyártás felfutása miatt.
  • Kéthavi csökkenés után a gyógyszergyártás kibocsátása szeptemberben 6,7 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál a hazai eladások növekedésének és a külpiaci eladások visszaesésének az eredőjeként.
  • Szinte azonos volt a csökkenés mértéke a közepes súlyú alágakban: a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 4,4, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 4,3 százalékkal mérséklődött az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.
  • A legnagyobb mértékben, 13,9 százalékkal a legkisebb súlyú textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártása csökkent, szinte mindegyik szakágazatban visszaesést mértünk.

Az ipari termelés három régióban csökkent az előző év azonos időszakához képest, a legnagyobb mértékben, 8,0 százalékkal Budapesten. A legnagyobb volumenbővülés Észak-Alföldön (14,6%) volt, a többiben 2,5 és 9,7% közötti növekedést mértek.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 8,2 százalékkal volt nagyobb a 2019. szeptemberinél. Az új belföldi rendelések 7,0, az új exportrendelések 8,4 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány szeptember végén 6,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az év eleje óta

2020. január–szeptemberben az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 9,2 százalékkal csökkent. Az összes értékesítés 64 százalékát adó külpiaci eladások volumene 9,5, míg a 36 százalékot képviselő hazai értékesítésé 6,6%-kal kisebb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az ipari termelés csak Észak-Alföldön (4,9%-kal) nőtt, míg a többi régióban 1,4 és 15,6% közötti volumencsökkenést mértek, a legnagyobb mértékűt Nyugat-Dunántúlon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik