Gazdaság

Jövőre visszatérhet a vágtató fizetésemelési ütem

Neményi Márton / 24.hu
Neményi Márton / 24.hu

Ha újraindul a gazdaság és nem lesz negyedik hullám, visszatérhet a korábbi évekre jellemző két számjegyű, 10 százalék fölötti béremelkedési ütem – mondta a Világgazdaságnak Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára.

2016 óta minden évben 10 százalék feletti béremelkedést mért a statisztikai hivatal, ezt szakította meg a tavalyi koronavírus-járvány.

A munkaadói érdekképviselet tisztségviselője azt jósolja, nem lesz minden szektorban kirobbanó a béremelkedés: „a válság sújtotta ágazatokban, így a turizmus, vendéglátás területén előálló munkaerőhiány miatt jó eséllyel elszabadulnak a fizetések, míg nehezen elinduló szektorokban, mint az alkatrészgyártás, vagy a járműipar, visszafogottabb lehet a dinamika.”

A szebb jövő kevésbé tudja jobb kedvre deríteni a legkevesebbet keresők tömegeit, az idei minimálbér-emelést lényegében felzabálta a dráguló élet, a magas infláció, és úgy fest, idén nem lesz év közben minimálbér-emelés, a kormány sem erőlteti, a munkaadók végképp nem. Majd jövőre, a választás évében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik