Gazdaság

Az Alkotmánybírósághoz fordult az ellenzék a közvagyon alapítványi kiszervezése miatt

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
Az Alkotmánybírósághoz (AB) fordult a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló jogszabály megsemmisítését kérve, számolt be az MTI.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője szerdán a pártok közös, online is követhető sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy összegyűlt az ehhez szükséges ötven képviselői aláírás, így a beadványt már postára is adta. A jogszabály értelmében szinte a teljes magyar felsőoktatást alapítványokba szervezi a kormányoldal, és mintegy ezermilliárd forintnyi közvagyont felügyelnek majd a jövőben „a Fidesz pártkatonái” – mondta.

Szilágyi György, a Jobbik alelnöke szerint Magyarországon tizenegy éve maffiakormány uralkodik gazdasági érdekszövetségként. Hangsúlyozta: azt kérik az AB-től, hogy segítsen az ellenzéknek megvédeni a megmaradt állami vagyont. Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott: az érintett jogszabállyal az Orbán-kormány szintet lépett a közvagyon ellopásában, mert már egészében viszik az egyes vagyonelemeket, az egyetemeket, kastélyokat, ménesbirtokot vagy részvényeket. Szakács László (MSZP) szerint hűbérurak, és nem kurátorok kerülnek az alapítványok élére.

Nem modellváltás történik a felsőoktatásban, hanem fenntartóváltás, holott az állami egyetemek is lehetnének versenyképesek, és semmi nem garantálja, hogy az alapítványok majd azzá teszik az intézményeket – tette hozzá.  Tordai Bence (Párbeszéd) azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök párhuzamos államot épít, amely kizárólag tőle függ majd. Tolvajnak nevezte a kormányoldalt, amely szerinte neoliberális politikát követ, holott egy évtizede az ellenkezőjét hirdeti.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik