Gazdaság

1 milliárdos veszteséget termelt tavaly a Mészáros család óriáscége

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
Az Opus Global mellett a Viresol Kft. sem tudott nyereséges lenni.

1 milliárd forintos veszteséget könyvelhetett el 2020-ra az Opus Global Nyrt. – derül ki a tavalyi mérlegekből. A Mészáros család egyik legfontosabb cége, amelynek Mészáros Lőrinc nagyobbik lánya, Beatrix az elnöke, 6,9 milliárd forintos adózott eredményt ért el tavaly, 2019-ben ez 7,9 milliárd forint volt.

A nettó árbevétele 609 millió forint volt, de pénzügyi eredmények segítségével sikerült az adózott eredményt 7 milliárd forint környékén tartani. A veszteség ellenére akár sikeresnek is mondhatják a 2020-as évet, hiszen az előző évhez képest közel félmilliárd forinttal tudták növelni a nettó árbevételt. A cég 2019-hez hasonlóan tavaly sem fizetett osztalékot a tagjainak.

Ugyancsak veszteséges volt a visontai keményítőgyárat működtető Viresol Kft., amelynek 51 százalékos tulajdonosa az Opus Global. A régió egyik legnagyobb kapacitású és legmodernebb búzafeldolgozó üzemének 33 milliárd forintos fejlesztését a kormány 6,2 milliárd forinttal támogatta, számolt be annak idején a Forbes.

Bár a cég tavaly összesen 16 milliárd forint bevétellel büszkélkedhetett, és ennek nagy része (14 milliárd forint) exportból származott, így is 215 millió forintos veszteséget produkált. Vigaszt jelenthet azonban, hogy a 2019-es 4,8 milliárdos bevételt sikerült majdnem megnégyszereznie a halpusztulással is hírbe hozott cégnek. 

Kapcsolódó
Övék a legnagyobb családi vállalkozás, de csak Mészáros Lőrincnek osztottak lapot
A családtagok nem hordhatják szét a nyereséget csak úgy a kedvük szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik