Gazdaság

Béremelést kapnak az iskolaorvosok

Egyes háziorvosi szolgáltatók pedig további bértámogatást is igényelhetnek.

Több ponton is módosult az egészségügyi jogszabály, melynek egyik legfontosabb eleme, hogy sor kerülhet az iskolaorvosok béremelésére – közölte csütörtökön az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény módosításával erősödik az iskolaorvosok megbecsülése, ugyanis megvalósul a vállalkozási formában működő főállású iskola-egészségügyi ellátást végző iskolaorvosok béremelése. Megbecsülésük a praxisközösségen kívül maradó háziorvosok, fogorvosoknak járó bértámogatás összegével egyezik meg,

olvasható a közleményben. Hozzátették, hogy a praxisközösségek „szélesebb körben és magasabb színvonalon képesek ellátni betegeiket. A praxisközösségeket érintő jelenlegi kormányrendelet módosításával lehetővé válik, hogy nemcsak egymással szomszédos, hanem az egy járáson belül egymáshoz közel eső települések szolgáltatói is praxisközösséget alkossanak. Az így létrejött közösségnek legfeljebb 10 szolgálat lehet a tagja”.

A tárca emellett közölte azt is, hogy a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező háziorvosi szolgáltatóknak, akiknek a bejelentett betegköre 2000 feletti, lehetőségük nyílik, hogy további, legfeljebb heti 20 órában foglalkoztatott háziorvos után is bértámogatást kapjanak.

Továbbá az Emmi felhívta a figyelmet arra is, hogy magánorvosok a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel kötött vényírási szerződésük alapján jogosultak társadalombiztosítási támogatással történő gyógyszer és gyógyászati segédeszköz rendelésre. Ezért 2022. január 1-jével a magánszolgáltatóknak is ellenőrizniük kell a betegeik jogviszonyának érvényességét. Ezáltal válik egyértelművé, hogy egy adott személy jogosult-e finanszírozott ellátás igénybevételére vagy sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik