Gazdaság

Pécs múzeumigazgatót nevezett ki, a minisztérium megtorpedózta

Sóki Tamás / MTI
Sóki Tamás / MTI
Bertók Gábor nyerte az önkormányzati pályázatot, de Budapestről közbeléptek.

Mintegy 15 éve dolgozik a pécsi Janus Pannonius Múzeumban Bertók Gábor, aki a tulajdonos pécsi önkormányzat nyílt pályázatán nyerte el a múzeumigazgatói posztot – kezdi cikkét a SzabadPécs. Azonban ekkor jött a Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), ami nem hagyta jóvá a kinevezést.

A minisztériumnak jogilag van vétólehetősége, mindenesetre a pécsi városházán jelenleg is elemzik, mit tegyenek. A minisztérium indoklásáról nincs információja a lapnak. Egyelőre a városháza sem reagált.

A helyzetet gyorsan meg kéne oldani, hisz június 1-től töltendő be a pozíció, öt év hosszan. Az előző igazgató, Csornay Boldizsár is ötéves mandátuma lejárta után távozott a vezetői székből. Mindenesetre most neki kell ideiglenesen továbbra is igazgatnia a múzeumot, amiért a dolgozók állítólag nem lelkesednek túlzottan. A SzabadPécs szerint nagyon sokat volt külföldi szakmai utakon, valamint jó fideszes kapcsolatokkal rendelkezik. Mellesleg ő is újra pályázott.

(Kiemelt képünk illusztráció: Érdeklődők Az első falvak – az újkőkor letűnt világa a Dél-Dunántúlon című kiállításon a megnyitó napján a pécsi Csontváry Múzeumban 2019. május 9-én.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik