Gazdaság europoli

Kudarcot vallottak a Svájc és az Európai Unió között zajló tárgyalások

Az EU hozzáférést kért volna a svájci munkaerőpiachoz.

A svájci kormány szerdán közölte, hogy összeomlottak az Európai Unióval évek óta folytatott tárgyalások a kétoldalú kapcsolatok átfogó rendezéséről, miután a felek kulcsfontosságú kérdésekben nem tudtak megállapodni.

Ignazio Cassis svájci külügyminiszter elmondta: országa úgy döntött, hogy nem írja alá a kétoldalú kapcsolatokat megerősítő 2018-as szerződéstervezetet. A berni kormány egyúttal értesítette Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét az egyeztetések felfüggesztéséről. A tárcavezető aláhúzta: Svájc ennek ellenére reméli, hogy a továbbiakban is megmaradnak a szoros kapcsolatok az Európai Unióval, amellyel az ország eddig több mint 100 kétoldalú megállapodást kötött. Az Európai Unió Svájc legfőbb gazdasági partnere.

A hét éve zajló tárgyalások azon futottak zátonyra, hogy az Európai Unió teljes hozzáférést kért a svájci munkaerőpiachoz az uniós állampolgárok számára, Svájc pedig ebbe nem egyezett bele. Cassis jelezte: a kormány attól tartott, ez a lépés ahhoz vezethetett volna, hogy nem svájci állampolgárok is hozzáférhettek volna szociális juttatásokhoz Svájcban.

Az egyeztetések megszakadásának messze gyűrűző hatásai lehetnek Svájc és az őt körülvevő Európai Unió viszonyára. Brüsszel figyelmeztetett, hogy a megállapodás sikertelensége számos, már meglévő egyezményt is veszélybe sodorhat, amely a kereskedelem, az oktatás és a kutatás terén szabályozza a kétoldalú viszonyt.

A megállapodás nélkül képtelenség lesz megújítani kapcsolatainkat,

hangsúlyozta közleményében az Európai Bizottság, amely sajnálkozását fejezte ki Svájc döntése miatt.

A szerződés célja az lett volna, hogy egységes jogi kereteket biztosítson Svájc részvételének az Európai Unió piacán, és életbe léptessen egy mechanizmust, amelynek segítségével hatékonyan lehetett volna rendezni a nézeteltéréseket a felek között.

Az Európai Bizottság közleményben reagált a bejelentésre. Sajnálatát fejezte ki és közölte: tudomásul veszi a jövőbeni kétoldalú kapcsolatok megerősítését, és az EU egységes piacához való hozzáférést szabályzó megállapodás tárgyalásainak befejezéséről szóló egyoldalú döntést.

Kiemelték: Svájc jelentős hozzáféréssel rendelkezik az EU egységes piacához, a megállapodás azonban lehetővé tette volna, hogy az ország ugyanazokkal a feltételekkel rendelkezzen, mint az uniós országok.

Ez a tisztesség és a jogbiztonság kérdése. Az egységes piachoz való kiemelt hozzáférésnek ugyanazon szabályok és kötelezettségek betartását kell jelentenie,

fogalmaztak.

A brüsszeli testület hozzátette: a megállapodás aláírása nélkül a felek közötti kapcsolat korszerűsítése nem lehetséges. „A megállapodás nélkül képtelenség lesz megújítani kapcsolatainkat” – hangsúlyozta közleményében az Európai Bizottság.

(MTI)

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik