Gazdaság

Nagyon megdrágul az olívaolaj

Andre Pain / MTI / EPA
Andre Pain / MTI / EPA

Rendületlenül és nagy mértékben drágulnak az élelmiszerek idehaza, az infláció is sokéves csúcson van. Aki odavan az olíváért vagy olívaolajért, arra most rájár a rúd, ugyanis óriási áremelkedés ment és megy végbe az olívaolaj piacán.

Az olívaolajat a nemzetközi piacokon 25-40 százalékkal drágábban adják, mint egy évvel korábban, azaz 100 kilogramm lédig extraszűz olívaolajat most 272-470 euróért mérnek – derül ki a Nemzetközi Olívaolaj Tanács (IOC) adataiból. Az extraszűz mellett a többi olívaolaj kategória ára szintén folyamatosan emelkedett az elmúlt évben, az olíva törkölyolaj, a nem szűz finomított olívaolaj, a szűz olívaolaj és a lampante olívaolaj ára is kétéves csúcsot ért el – írja a napi.hu.

Az idei jó termésnek ígérkezik, ilyenkor pedig a termelők áremeléssel igyekeznek pótolni a rosszabb évek elmaradt bevételét. Ezért drágul igencsak ennek az élelmiszernek az ára.

A legnagyobb termelők mind az EU tagállamai: Spanyolország, Olaszország és Görögország, de a legnagyobb felhasználók is az unió tagjai közül kerülnek ki.

„Az EU a világ vezető olajtermelője, a teljes termelés 67 százalékát adja, körülbelül 4 millió hektáron. Az unión belül a spanyol termelés messze a legnagyobb, körülbelül 1450 ezer tonna, őket követik az olaszok 270 ezer tonna körüli termeléssel, majd a görögök jönnek nagyjából ugyanennyivel, végül a portugálok számítanak még nagy termelőnek hozzávetőleg 100 ezer tonnával. Az EU adja a világ összfogyasztásának nagyjából 53 százalékát, a legnagyobb fogyasztók a görögök fejenként évente több mint 20 kilogrammal” – írja a lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik