Gazdaság europoli

Áprilisban Magyarországon volt a legmagasabb az infláció az egész EU-ban

Jászai Csaba / MTVA / MTI
Jászai Csaba / MTVA / MTI

Több hónapja hol a lengyelek, hol a csehek magasabb éves inflációs adatot közöltek, mint a magyar statisztikai hivatal, de idén áprilisban ez a második helyen toporgás véget ért és nálunk lett a legmagasabb a pénzromlás üteme az egész Európai Unióban –írta meg a Portfolio az Eurostat által szerdán közzétett végleges áprilisi adatok alapján.

Az 5,2 százalékos éves alapú pénzromlási ütem hajszálnyira megelőzi a lengyeleknél kialakult 5,1 százalékos mértéket, és jóval magasabb a harmadik helyen található 3,3 százalékos luxemburgi rátánál és a negyedik helyen lévő cseh 3,1 százalékos ütemnél.

A lap szerint Az EU-csúcsra ugró magyar inflációs adat sokéves magyar csúcsot is jelent.

Uniós átlagban áprilisban 2 százalékos volt az éves alapú infláció a márciusi 1,7 százalék után, az eurózónában pedig 1,6 százalékos a márciusi 1,3 százalék után. Havi összevetésben 0,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az euróövezetben és az energiaárak nélkül szintén 0,6 százalékos volt a növekedés. A gyakran változó energia-, élelmiszer-, alkohol- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció pedig 0,5 százalékkal nőtt. Éves szinten az energiaárak nélkül 0,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az euróövezetben, a maginfláció pedig ugyancsak 0,7 százalékkal nőtt.

Kapcsolódó
Az EU-ban az egyik legnagyobb drágulás a magyarokat sújtja több éven át
Az élelmiszerek, üzemanyag, dohányáruk ára durván megugrott, de hiba lenne azt gondolni, hogy csak egyszer kellett szembesülni a szokatlanul magas inflációval. Miben érdemes ilyenkor fialtatni a pénzt?
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik