Gazdaság

Megtiltatnák 2025-től a gázkazánok értékesítését, a klímasemlegesség eléréséhez

Marjai János / MTI
Marjai János / MTI

A Nemzetközi Energiaügynökség egy új tanulmánya több mint 400 javaslatot tartalmaz arra vonatkozóan, hogy hogyan lenne elérhető a 2050-es klímasemlegesség – figyelt fel rá a Portfolio.hu. Ezek között számos radikális ajánlás is található, többek között az, hogy ne lehessen gázkazánokat értékesíteni 2025-től.Íme még néhány javaslat a Nemzetközi Energiaügynökségtől:

  • nem szabad 2035-től új belsőégésű motorral működő autókat értékesíteni,
  • a globális villamosenergia-szektornak el kell érnie a zéró kibocsátást 2040-re,
  • 2050-re a villamosenergia-termelés 90 százalékát a megújulóknak kellene adniuk, a maradékot pedig az atomerőműveknek.

Emellett jelentősen meg kell emelni a javaslat szerint a telepített nap- és szélerőműkapacitások mennyiségét, és piacra kell hozni a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás, valamint a zöld hidrogén technológiákat is, az éves energetikai befektetéseknek pedig el kellene érniük az 5 ezer milliárd dollárt 2030-ig a jelenlegi 2 helyett.

A BBC-re hivatkozva megemlítik, hogy az ügynökség szerint a gázkazánok helyettesítésére elvileg szóba jöhetnek a hidrogénes megoldások, amelyek nem is lennének sokkal drágábbak, mint a gázkazánok. A gond inkább az, hogy szűk a hidrogénkínálat. Megoldás lehet a hőszivattyú is, bár az jóval drágább, mint a gázkazán, és nem is mindenhol alkalmazható. Emellett azonban más technológiák is léteznek, amelyek segíthetnek a fűtési szokások átalakításában – jegyzik meg.

Az ügynökség által készített jelentés célja az, hogy irányt mutasson a következő globális klímacsúcs számára, amely novemberben lesz majd Skóciában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik