Otthon

Erre kell figyelned, ha gázfűtést tervezel új otthonodba

Egy karbantartási munka másfél - két órát vesz igénybe, ha egy szervizes egy óránál hamarabb végez a karbantartással, ott gond lehet. Egy szakértővel jártuk körbe a témát.

Megfordult egy több évtizedes trend a gázfűtések tervezésével kapcsolatban: ma már a használati melegvíz komfort az elsődleges a megrendelőknek, mert ahol van megfelelő mennyiségű melegvíz, ott a fűtés is rendben lesz. Kardos Géza, az Immergas műszaki osztályának vezetője szerint a mai gázkazánok műszakilag biztonságosak, a zárt égésterű rendszereknek köszönhetően, megfelelő telepítés esetén, gyakorlatilag nulla a szén-monoxid mérgezés esélye, a legtöbb problémát így az okozhatja, ha rosszul van kiválasztva és a fűtési, valamint használati melegvíz rendszerhez igazítva a gázkészülék. A szakértő szerint kiemelt fontosságú a rendszeres karbantartás is, nemcsak azért, mert a jótállást ezzel biztosíthatjuk, hanem a hatásfok és a megfelelő üzembiztonság biztosítása mellett az esetleges hibák megelőzésére is alkalmas.

Amikor az emberek az új otthonuk építésekor a gázfűtés mellett teszik le a voksukat, már nem a fűtésteljesítmény az elsődleges kérdés, hanem a használati melegvíz komfort. Az elmúlt években a 100 éves átlaghoz viszonyítva rendkívül enyhe teleink voltak és eközben az épületek hőszigeteltsége is folyamatosan javult (nyílászárókat cseréltek le korszerűbbekre, illetve utólagosan hőszigetelték a falakat), arra viszont egyre nagyobb az igény, hogy az ingatlanban mindig és mindenhol legyen megfelelő mennyiségű és minőségű melegvíz.

Az újépítésű ingatlanoknak már nagyon alacsony a fűtési hőigénye, azt viszont senki nem szereti, hogy ha egyszerre két helyen is melegvizet szeretnének engedni a lakásban, akkor az nem működik.

Fotó: Immergas

Kardos Géza szerint a ma beüzemelhető zárt égésterű, kondenzációs gázkazánok teljesen kizárták a szén-monoxid-mérgezés esélyét, hiszen a helyiség levegőjétől független üzemmód mellett zárt rendszerben a kültérbe továbbítják az égéstermékeket. Ennek megfelelően a berendezések műszaki biztonsága gyakorlatilag megkérdőjelezhetetlen, de azokat úgy is kell telepíteni és beüzemelni, hogy működőképesek legyenek.

Gyakran előfordul, hogy az emberek a gázkazánhoz egy más márkájú, független égéstermék-elvezetőt választanak, amiben biztonság-technikailag nincs kivetnivaló, mert a gyártói telepítési utasítások maradéktalan betartásával helyesen szerelt rendszerek alapvetően jól tudnak működni. Fontos tisztában lenni vele, hogy a  kazánhoz illeszthető-e a tervezett égési levegő bevezető/égéstermék elvezető rendszer, mert ha rosszul kötik be, akkor az kirívó esetben a teljes rendszer működőképességét is akadályozhatja

– magyarázta, hozzátéve, hogy ilyenkor a jótállásért is természetesen két gyártó felel, ami hiba esetén további fejfájást okozhat az ügyintézés során.

A szakértő arról is szót ejtett, Magyarországon a családi házak tervezése során sokszor nem vonnak be megfelelő szakembereket a fűtés és melegvíz ellátás megtervezésére spórolási okokból. Ez azért is aggályos, mert a korszerű gázkészülékek telepítési feltételei jelentősen eltérhetnek a régi típusokéhoz képest, így ehhez naprakész szakmai felkészültségre van szükség.  A hozzá nem értés miatt esetlegesen rosszul kiválasztott vagy nem megfelelően telepített gázkészülék nem képes biztosítani a megfelelő komfortot.

Az Immergas műszaki osztályának vezetője azt is elmondta, hogy a hatályos gáztörvény szerint nem lehet olyan gázberendezés, amit a gyártó által feljogosított szerviz nem üzemelt be, pedig becsléseik szerint nagyjából a kazánok maximum 60-65 százaléka van beüzemelve, a maradék egyharmad esetében megspórolják annak a díját.

Mindezek mellett a rendszeres karbantartás rendkívül fontos a gázkazánok esetében is. Ezt a gyártók által meghatározott időközönként kell elvégeztetni az arra feljogosított szakszervizzel, és csak ezzel érvényesíthető a jótállás. Ugyanakkor sokan nem végeztetik el a karbantartást, ha már nincs jótállás a berendezésre, pedig ezzel sok hiba megelőzhető lenne.

Egy karbantartási munka legkevesebb egy, de inkább másfél – két órát vesz igénybe. Ez nem gyorsaság és rutin kérdésre, hanem a feladat összetettsége miatt ennyi. Ha egy szervizes egy óránál hamarabb végez a karbantartással, akkor felmerülhet, hogy a munka nem mindenre kiterjedően lett elvégezve, ugyanis az alapos munka nem végezhető el ilyen rövid idő alatt

– figyelmeztetett a szakértő.

Szponzorált tartalom

A cikk az Immergas támogatásával készült.

Kiemelt kép: Immergas

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik