Gazdaság

Drukkol a járulék- és adómentességgel megtámogatott kismamaszövetkezetnek a VOSZ

Komka Péter / MTI
Komka Péter / MTI

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) közleménytben üdvözölte (MTI OS) a kisgyermekesek munkavállalását segítő szövetkezetek tervét, támogatva az atipikus foglalkoztatási lehetőségek bővülését. A szövetség úgy gondolja, az új, rugalmas foglalkoztatási forma tovább bővítheti a munkavégzési lehetőségeket, és hozzájárulhat a családi élet és a hivatás, a munka világa összeegyeztethetőségéhez is.

Kósa Lajos és Dunai Mónika fideszes országgyűlési képviselők szerdán nyújtották be a a kisgyermekkel otthon lévők szövetkezeteinek létrehozását célzó törvényjavaslatot, és július 1-jétől lehetne alapítani ilyen szövetkezeteket:

Kapcsolódó
A nyugdíjas szövetkezet után itt a kismamák szövetkezete
A cél a kisgyerekükkel otthon levők munkavállalásának megkönnyítése. Kósa Lajos és Dunai Mónika javaslata alapján július 1-től lehetne alapítani kismama-szövetkezetet.

Becslések szerint ma mintegy 300 ezer gyermekkel otthon lévő szülő van Magyarországon. Jelentős részük a gyermeknevelés mellett, részmunkaidőben vállalna munkát, de jelen szabályozási környezetben csak igen kötött keretek között teheti meg, ezért sajnos sokan kénytelenek lemondani erről a lehetőségről. A VOSZ szerint Nekik segítséget jelenthet, ha a kisgyermekkel otthon lévők szövetkezetén keresztül munkát vállalhatnak.

Csak szja-t kell levonni a fizetésből

A sikeres diákszövetkezeti és nyugdíjas-szövetkezeti szabályozáshoz hasonló megoldás lehetőséget biztosít arra, hogy a kisgyermeküket nevelő szülők közösen vállalkozzanak, munkát végezzenek, mindezt egyszerűen teljesíthető feltételekkel. A benyújtott törvénytervezet adó- és járulékkedvezményeket is biztosítana az induláshoz és működéshez: a szövetkezet bejegyzése illetékmentes, nincs szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség és társadalombiztosítási járulékot sem kell fizetni. A szövetkezeti tagok – apukák, anyukák – csak személyi jövedelemadót fizetnek, de adómentes élelmiszer- vagy étkezési utalvány juttatására is lehetőség nyílik.

A VOSZ úgy véli, a szabadon, egyéni igények alapján, önkéntesen vállalható munkavégzés által növekedhet a szövetkezeti tagok és családjaik életszínvonala, emellett szociális és kulturális szolgáltatásokat is kaphatnak. A válságból történő kilábalással több területen alakul ki munkaerőpiaci feszültség, amelyet enyhíthet ez az újonnan bekapcsolódó munkavállalói kör. A kisgyermekkel otthon maradók pedig nem esnek ki hosszabb időre a munkából (és a gyakorlatból), hanem lehetőségeiknek megfelelően, pl. heti 1-2 napban, vagy bizonyos napszakokban (pl. délutánonként néhány órát) dolgozhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik