Gazdaság

A nyugdíjas szövetkezet után itt a kismamák szövetkezete

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI

Kósa Lajos és Dunai Mónika fideszes országgyűlési képviselők törvényjavaslatot nyújtottak be, amely létrehozná a kisgyermekkel otthon levők szövetkezetét. Voltaképpen hasonló lenne a cél és a szabályozás, mint a nyugdíjasok szövetkezeténél.

Július 1-jétől lehetne alapítani ilyen szövetkezetet. Az mfor.hu által észrevett törvényjavaslat indoklása szerint a cél „lehetőséget biztosítani a kisgyermekkel otthon lévő szülők számára, hogy a gyermek nevelésével és gondozásával összehangoltan, szabad döntésük szerint a foglalkoztatásban részt vegyenek rugalmas keretek között, személyes közreműködéssel, ezáltal gazdasági előnyhöz is jussanak, továbbá szociális és kulturális jellegű előnyökben is részesüljenek.” Továbbá „a tagok a közreműködésük arányában részesülnek jövedelemben és vehetik igénybe a szövetkezet szolgáltatásait, részesülhetnek a szövetkezeti forma előnyeiből.”

Ez a kisgyermekkel otthon lévők szövetkezete „olyan speciális szövetkezet, amely az érintettek számára a gyermekneveléssel és gondozással összeegyeztethetően rugalmas foglalkoztatást, jövedelemszerzési lehetőséget biztosít védett keretek között, közösséget teremt, lehetőséget nyújt a tagoknak a már meglévő ismeretük és tapasztalatuk naprakész megtartására és kamatoztatására, valamint azok fejlesztésére is. A kisgyermekkel otthon lévők szövetkezete továbbá felületet ad a tagok számára az információ-, tudás-, tapasztalatszerzésre, cserére, átadásra a kisgyermekek neveléséhez és gondozásához kapcsolódóan.”

A fő cél igazából a kismamák munkavállalásának megkönnyítése. Írják is, hogy „A több gyermekes családoknál, különösen három vagy több gyermek esetében az anyák részvételét a foglalkoztatásban ez az új típusú szövetkezet segíteni képes azáltal, hogy a munkajogi korlátoknál rugalmasabb feltételeket biztosít számukra, a munkájuk tartalmát, módját és mértékét az érintettek maguk dönthetik el”

Az a kismama, aki úgy dönt, belép a szövetkezetbe, tagdíjat kell hogy fizessen. De előny is társul a szövetkezeti tagsághoz. „A szövetkezeti tag a személyes közreműködése alapján arányos jövedelemhez jut, az érintetteket a foglalkoztatásuk során járulékkedvezmény illeti meg. Az új típusú szövetkezet alkalmazkodni képes a mindenkori munkaerő piaci viszonyok alakulásához, előmozdítva a gazdaság élénkítését is.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik