Gazdaság

150 ezer állami dolgozó vár béremelésre, ultimátumot adtak a kormányzatnak

Varga György / MTI
Varga György / MTI

Hetek óta a sztrájk előszobájában toporognak a közszolgáltató állami vállalatok szakszervezetei, ugyanis egész évben hiába vártak nem csak érdemi bérfejlesztési ajánlatra a munkáltatók, illetve a tulajdonos állam részéről, azonban még a tárgyalások megkezdéséről is csak hitegetik őket – írta meg az Index.

Legutóbb a múlt hétre ígérték a háromoldalú – szakszervezet, munkáltatói érdekképviselet és a kormány részvételével zajló – érdekegyeztető fórum, a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fóruma (KVKF) plenáris ülésének összehívását, amin az ígéretek szerint Mager Andrea állami vagyonért felelős tárca nélküli miniszter is részt vett volna, azonban erre végül nem került sor.

A lap szerint múlt pénteken végül oldalegyeztetést tartottak az állami tulajdonú közszolgáltató vállalkozásoknál – a vízi közművektől a közúti és vasúti közlekedésen át az energetikai társaságokig és a postáig bezárólag – dolgozó mintegy 150 ezer embert képviselő szakszervezetek, és ultimátumot adtak a munkáltatónak és a tulajdonos államnak is.

Az Indexnek Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke azt mondta: ha a hét első felében nem érkezik az érdemi tárgyalásoknak a KVKF keretében való megkezdésére vonatkozó konkrét szándék és az érdemi bérfejlesztési ajánlat a kormányzati oldal részéről, akkor a szakszervezetek bejelentik – a sztrájk előszobájának számító – kollektív munkaügyi konfliktushelyzetet az egyes munkáltatóknál. Közölte azt is, hogy hétfő délutánig

semmiféle reakció nem érkezett kormányzati vagy munkáltatói oldalról a pénteki szakszervezeti döntésre.

Egy korábbi, a munkáltatókkal folytatott kétoldalú egyeztetésen azt már leszögezték a szakszervezetek, hogy legkevesebb 6 százalékos bruttó éves – tehát januárig visszamenőleges – emelést tartanak elfogadhatónak. A reálkereset csökkenésével járó egyezség egyáltalán nem opció a szakszervezetek számára.

Nagyjából 28 milliárd forintról beszélünk, ez fedezné a dolgozók bérfejlesztési követeléseit; a gond csak az, hogy a cégek 2021-re elfogadott üzleti terveiben egyáltalán nem szerepelt béremelésre elkülönített összeg

– mondta az Indexnek Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke. Szerinte ezért állami támogatásból vagy költségvetési tartalékból lehetne erre forrást találni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik