Gazdaság

Tiborcz István édesanyja is beszállt a mezőgazdasági bizniszbe

Újév napján alapított új, mezőgazdasági céget Tiborcz Eszter, a miniszterelnök vejeként is ismert Tiborcz István nővére. A Velencei-tó mellett fekvő Nadapra bejegyzett Rekettyés-Agro Kft.-ben január végén kisebbségi tulajdonosként jelent meg Dr. Tiborcz Sándor Istvánné, Tiborcz István és Tiborcz Eszter Zsuzsanna édesanyja.

Kérdéseinkre Tiborcz Eszter közölte: több mint két évtizede dolgozik főállású mezőgazdasági vállalkozóként, édesanyja kisebbségi tulajdonszerzése a cégben „annak családi jellegét erősíti.”

Célunk, ahogy eddig is, ezt követően is jó minőségű és biztonságos mezőgazdasági alapanyagok előállítása. Olyan magyar és uniós támogatásokat veszünk igénybe, amelyek valamennyi, jogosultsággal rendelkező mezőgazdasági termelő számára elérhetőek

– fogalmazott válaszában.

Tiborcz Eszter 2012-ben 157 hektár bicskei föld bérleti jogát szerezte meg az állami földbérleti pályázatokon: négy beadott pályázatának mindegyikével nyert, ráadásul úgy, hogy mind a négy alkalommal az üzleti tervre kapható, szubjektív pontokkal szerezte meg a területeket. 2015-ben, az állami földárveréseken a szintén Fejér megyei Mányon vett meg 167 millió forintért 166,181 hektár földet. Az Átlátszó korábbi cikke szerint a bevásárláshoz az ekkor részben állami kézben lévő Gránit Bank nyújtott segítséget: Tiborcz Eszter 167 millió forint hitelt kapott földvásárlásra (öccsével és édesapjával összesen 568,9 millió forintnyi kölcsönt kaptak a Gránittól a Fejér megyei földprivatizációra). A hitelbiztosítéki nyilvántartásban a 167 milliós hitel még mindig látható, Tiborcz Eszter a hiteleket firtató kérdésünkre annyit közölt, hogy a cégük pénzügyi helyzetére vonatkozó információk – ide értve a hitelállományra vonatkozókat is – üzleti titoknak minősülnek.

A földterületek jövedelmezőségéről nem sokat lehet tudni, a Magyar Államkincstár (MÁK) honlapján közzétett, a mezőgazdasági támogatásokat bemutató összegzése szerint Tiborcz Eszter idén 19,1 millió forint kárenyhítési juttatást kapott, illetve 180 ezer forintot ítéltek meg számára termeléshez kötött tejhasznú tehén támogatására. A kárenyhítési juttatás a 2020-as évre vonatkozik, ezt Tiborcz Eszter válasza szerint „az egész országot sújtó aszálykárok miatt” vették igénybe. A MÁK adatbázisa szerint az idén megítélt összegekkel együtt 2016 óta Tiborcz Eszterhez összesen 135,3 millió forint mezőgazdasági támogatás érkezett uniós, illetve költségvetési forrásból.

Ezek egy része tehenek után járt, ezért rákérdeztünk, hogy hány állatról van szó, de erre nem kaptunk választ.

A család többi tagjához is milliók érkeztek

Tehenei pedig nem csak neki, hanem öccsének is vannak, a tavaly kifizetett támogatások alapján Tiborcz Istvánnak legalább 74 állata lehet. Ezt az összeget a Magyar Hang a 2020-ban megítélt támogatások alapján számolta ki. A miniszterelnök veje 2020-ban összesen 26,8 millió forintot kapott a különböző mezőgazdasági alapokból.

A MÁK frissített adatbázisa szerint idén sem állt el a pénzcsap: Tiborcz István márciusig összesen 13,3 millió forintot kapott: 10,9 millió forintot az Európai Uniótól területalapú támogatásként, 2,3 millió forintot pedig kárenyhítésre, államháztartási forrásból. Ugyancsak kárenyhítésre kapott 12,4 millió forintot Tiborcz István édesapja, Dr. Tiborcz Sándor.

Összesítésünk szerint Tiborczékhoz 2016 óta, az idén kifizetett összegekkel együtt összesen 352,2 millió forint mezőgazdasági támogatás érkezett uniós és hazai alapokból.

Január elején számoltunk be róla, hogy Tiborcz István 215 millió forintot kapott erdősítésre, uniós forrásból. A kormányfő vejének irodája kérdésünkre nem árulta el, hogy Tiborcz István pontosan hol szeretne erdősíteni, de annyit azért közöltek, hogy az erdőtelepítés által egyfajta „zöldfolyosókat” hoznak létre, amivel hatékonyan támogatják a védett területeken kívül is a természetes vagy természetközeli élőhelyeket. Hozzátették: „Tiborcz István úr őstermelőként biogazdálkodást folytat 300 hektáron több mint öt esztendeje. Ebben a szegmensben számos család megélhetését folyamatosan biztosítja a sikeres vállalkozás”.

Kapcsolódó
Tiborcz Istvánnak is jutott a rászorulóknak meghirdetett kedvezményes állami Covid-hitelből
Több Tiborczhoz köthető vállalkozó is jól járt az olcsó, állami kölcsönprogrammal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik