Gazdaság koronavírus

Felpörögtek a lánctartozások az építőiparban a járvány hatására

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
Az építési vállalkozások a jogos követelésük 92 százalékához jutnak hozzá a szerződésekben rögzített fizetési határidőre, a késedelmes fizetések aránya 8 százalékra nőtt, a tavaly év végén mért 4 százalékról - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) hétfőn az MTI-vel.

Az építési vállalkozásoknál a fizetési határidő a számla kiállításától számítva átlagosan 30 nap, így azok a tartozások, amelyeket 30 napnál később egyenlítenek ki, késedelmes fizetésnek számítanak. Az ÉVOSZ a tagszervezeteitől érkező adatok alapján megállapította, hogy a koronavírus-járvány hatására az építési piacon romlott a megrendelők pénzügyi fizetési fegyelme.

A szakszövetség számításai szerint

az idén mintegy 360 milliárd forintot fizetnek késve a teljesítésekért, ez az építési vállalkozások jogos követelésének a 8 százaléka.

A vállalkozások szerint a 360 milliárd forint fele, 180-200 milliárd forint kerülhet be év végéig a lánctartozások körébe, ha nem javul a fizetési fegyelem.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke az MTI-nek elmondta, tavaly év végén a lánctartozás mértéke 100 milliárd forint körül alakult, ezt a cégek még tudták kezelni, amennyiben viszont idén a lánctartozás körébe bekerül 180-200 milliárd forint, az már komoly nehézséget fog okozni az építőipar szereplői számára – tette hozzá a szövetség elnöke.

A lánctartozás az építőipari értékláncon belül a megrendelő, a tervező, a kivitelező, a lebonyolító, az alvállalkozó közötti fizetési körben az egymásnak tartozás, a mértéke folyamatosan változik a kifizetések függvényében – magyarázta Koji László.

A közleményben megjegyezték, hogy a több mint egy éve tartó járványhelyzetnek pozitív hatása is volt az építőiparra. Bővült a cégeknél az informatikai eszközök használata a napi munkavégzésben, javult az irányítás, munkaszervezés hatékonysága. A járványhelyzet megszűnésével a vállalkozások a megrendelések hullámszerű növekedésére, középtávon pedig az építési piac folyamatos bővülésére számítanak: a új lakásépítések száma 2023-ra elérheti az évi 30-35 ezret – írták. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint tavaly 28 208 új lakás épült, 33,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik