Gazdaság

Jó hír azoknak, akik kiadnák a lakásukat a fővárosban

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Az óvatos élénkülés jeleit mutatja a keresleti oldal az elmúlt két hónapban a fővárosi albérletpiacon. A decemberi mélypont után, amikor a bérlők átlagosan 126 ezer forintot kínáltak albérletükért, áprilisra 7,6 százalékkal,

  • 135 ezer forintra nőtt az átlagos keresleti bérleti díj

– derül ki a Rentingo.com közösségi albérletkereső friss elemzéséből. Miközben Budapesten egy kerületen belül is jelentős eltérések lehetnek a négyzetméterenkénti albérletárak között, a végül ténylegesen kifizetett bérleti díj lassú emelkedése mindenhol tapasztalható. A trend egyértelműen összekapcsolható az enyhülő járványhelyzettel, az oltások számának növekedésével, és az ennek okán bejelentett lazításokkal. A nyitásnak köszönhetően újrainduló szolgáltatószektorban foglalkoztatottak számának emelkedésével párhuzamosan egyre többen keresnek albérletet, és a szektorban dolgozók fizetőképessége is nő.

A portál adatai alapján ugyanakkor a bérbeadók a keresleti oldalon tapasztalható lassú élénkülés ellenére egyelőre még visszafogottak maradtak: a kínálati árak alig változtak az év eleje óta, a márciusi mélyponthoz képest csupán 3 százalékkal emelkedtek.

  • Áprilisban a bérbeadók átlagosan 143 ezer forintot kértek kiadó lakásukért,

ami még mindig elmarad az egy évvel korábbi 148 ezer forinttól, amikor a koronavírus-járvány első hulláma egyszerre okozott kínálatbővülést és keresletcsökkenést az albérletpiacon. Az óvatosságot emellett az is jelzi, hogy a bérbeadók közül még mindig sokan (21%) megelégednek az egyhavi kaucióval is.

Az erősödő kereslet hatására tovább szűkült az árolló a kínálati és a keresleti oldal között, ezért megfelelően megállapított bérleti díj esetén most rövid idő alatt találnak bérlőt a tulajdonosok. Mivel az élénkülés várhatóan tovább tart, és ebben az árszegmensben nem lehet számítani a kiadó lakások számának bővülésére, a következő hónapokban a kínálati bérleti díjak is lassú emelkedésbe kezdhetnek – mutat rá elemzésében a Rentingo.com.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik