Gazdaság

Itt a lakásfelújítás ideje, de nem tudod, milyen munkával kezdj? Ez az iránytű neked készült

Immergas
Immergas
2021 januárjától vehető igénybe az a lakásfelújítási támogatás, amelynek keretében a 25 év alatti gyermeket nevelő szülők újíthatják fel ingatlanjukat úgy, hogy az állam a felújítási költségek 50 százalékáig, de legfeljebb 3 millió forintig támogatja a renoválást. Az állami támogatás sokak számára nagy lehetőség, de azok nyernek vele a legtöbbet, akik a legszélésebb körben végzik el lakásuk renoválását, és megpróbálják kihasználni a hatmillió forintos összeget, melynek a felét visszakaphatják.

Ez az összeg sok mindenre elég, még az olyan ingatlanok felújítását is jól el lehet végezni, amelyek komplett renoválásra szorulnak. Azonban esetükben érdemes alaposan átgondolni, mit és milyen sorrendben cseréljenek ki, vagy javítsanak meg.

A teljes körű lakásfelújítás óriási vállalkozás, amelyhez nehéz mindent megtervezni, ám egy ésszerű sorrendet, illetve tervet betartva sokat javíthatunk életkörülményeinken. Az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni a felújítás során:

1. Elsőként érdemes olyan korszerűsítéseket elvégezni, amelyek a mindennapi életünkre is komoly hatással vannak, és nagyban hozzájárulnak kényelmünkhöz. Ilyen a fűtési rendszer felújítása, valamint a nyílászárók cseréje. Ez két olyan korszerűsítés, amelyeket nem érdemes külön elvégezni, hiszen hiába újítjuk fel a fűtési rendszert, ha télen az ablakokon át kiszökik a lakásból a meleg.

Kapcsolódó
Így lehet korszerűsíteni a fűtést a lakásban akár hárommillió forint állami támogatással
A magyar családok otthonaiban működő fűtési rendszerek jelentős többsége elavult, beszabályozatlan vagy nincs karbantartva. Mivel adott esetben nagyobb beruházásról is szó lehet, mindent érdemes jól és pontosan megtervezni, hogy beleférjünk a keretösszegbe.

2. Ezzel egy időben olyan korszerűsítéseket is átgondolni, amelyek hatással vannak más, későbbi javításokra is. Ajánlott például az elsők közt elvégezni az elektromos kábelek cseréjét a falban, mert festés, vagy burkolás után ezt duplán meg kellene fizetnünk, ha utólag kell cserélni az elektromos hálózatot. Arról nem beszélve, hogy ez a fejlesztés igencsak megnövelheti biztonságérzetünket.

3. Ha már a fal mögötti felújítások szóba jöttek, nem maradhat ki az elavult vízhálózat, a vizesblokk, valamint a csövek cseréje sem, ennek a felújításnak is meg kell előznie a többit, hiszen jelentős utómunkálatok követik azt.

4. Mindezek után következhet falak javítása, a festés, és a burkolatok cseréje, valamint ezután a padló rendbetétele, a parketta vagy a járólapok cseréje. A felújítások során érdemes felülről lefelé haladni, illetve kívülről befelé.

5. A falak rendbehozatala, és kifestése után jöhetnek a szerelvények. Ha a radiátorok cseréje is napirenden van, ezeket festés után érdemes a helyükre tenni. Bár előfordulhat, hogy szükség van utómunkára, de könnyebb kifesteni az új fűtőtestek felszerelése előtt.

6. Mindezek után jöhetnek a finomságok, a takarítás, az apróbb helyreállítások, a polcok és tárolók falra rögzítése és az új lakásunk saját képünkre történő formálása.

Tipp

Ha azt szeretnénk, hogy ezek a munkálatok beleférjenek a maximális hatmillió forintos keretbe, érdemes először körülnézni a vállalkozók közt, és akár több helyről is bekérni árajánlatokat. Fontos, csak olyan vállalkozóval ajánlott szerződni, aki számlaképes, és megfelelő referenciákkal rendelkezik. Ha mindezek megvannak, akkor járunk el jól, ha költségtervet készítünk, ez a munkálatok nyomon követése során is jól jön majd. Fontos, hogy a lehető legrészletesebb tervet készítsük, mert sok kis tétel sokra megy, ha ezeket nem írjuk fel, a végösszeg meglepetéseke okozhat a végén.

Szponzorált tartalom

A cikk az Immergas támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik