Gazdaság

A rendőrség nem találta gyanúsnak, hogy Kásler ethno-fitneszre adott milliókat, így nem lesz nyomozás

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Nem találtak semmi gyanúsat, így elmaradt a nyomozás az ethno-fitneszre adott 12 millió forint közpénz ügyében – írta meg a Népszava. A lap korábban beletekinthetett azokba a pályázatokba, amelyek Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter egyedi döntése alapján kaptak támogatást tavaly decemberben, a járvány második hulláma idején. Eszerint egy kétoldalas pályázattal nyert egy egyesület 12 milliót a minisztertől az „ethno-fitnesz” kifejlesztésére.

Vadai Ágnes, a DK képviselője  írásbeli kérdéssel fordult a legfőbb ügyészhez, azt firtatva, hogy mindez felveti-e a költségvetési csalás gyanúját. Polt Péter nem válaszolt, hanem feljelentésként értékelte a kérdést és továbbította azt a Nemzeti Adó-és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóságához. Ennek eredménye érkezett meg most, mely szerint bűncselekmény gyanúja miatt elutasították a nyomozást. A határozat szerint feljelentéskiegészítést rendeltek el a beadvány megérkezése után. Ez azt jelentette, hogy nyilvánosan elérhető adatbázisokból szereztek be információkat, illetve adatgyűjtés is zajlott. Megállapították, hogy az Élet Szolgálat Egyesületnek kiutaltak 12 millió forint állami támogatást, ám ezzel 2021. december 30-ig kell elszámolniuk és

a pályázat kapcsán nem állapítható meg, hogy annak megvalósításával felhagytak volna, továbbá a teljesítés határideje nem járt le.

A NAV érvelése szerint a feljelentés és az ezt követő adatgyűjtés során beszerzett adatok nem tartalmaznak olyan tényt, amely törvénytelenségre utalna. Értendő mindez a pályázat kiírására, annak benyújtására, elbírálására és az ezen nyert pénzösszeg felhasználására.

Korábban a Népszava írta meg, hogy az Élet Szolgálat Egyesület honlapján megadott telefonszám nem működött, és az egyesület nagykanizsai címén csak egy üres lakást találtak, a nyertest végül a Facebookon érték el. Ráadásul ennek elnöke nem tudta megmondani,

mi is az az ethno-fitnesz.

Végül ő árulta el, hogy

ez a mi találmányunk, fitnesz mozgáskultúra magyar népzenére. A cél, hogy a fiatalokat is megszólítsuk, ebben a formában mutassuk be nekik a hatalmas hazai népzenei és néptánckincset.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik