Gazdaság

Nagyon kiakadtak a könyvelők a Pénzügyminisztériumra

MTI/Illyés Tibor
MTI/Illyés Tibor

Dörgedelmes közleményben jelezte felháborodottságát a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete, amelyben arra kérik a Pénzügyminisztériumot, hogy hagyjon fel a „könyvelőellenes” intézkedésekkel.

Mint írják, a Pénzügyminisztérium június 30-ig történő igazolási kérelmek benyújtását javasolja a beszámolók és záróbevallások május 31-i határidejének az elmulasztásakor.

Szerintük két eset lehetséges: a minisztériumnál vagy nem ismerik a szabályokat és a gyakorlatot, vagy szándékosan álltak elő „ezzel”.

Azt írták, a bevallások és a beszámolók határidejének elmulasztására önálló szabályok vannak, a köztes időhöz egyáltalán nem kell igazolási kérelem. A NAV ugyanis hónapokig várja ezek benyújtását, ahogy azt mindig is tette, az igazolási kérelemnek pedig csak a pótláskor van helye. A beszámolóknál ősszel jöhet szankció, a bevallásoknál talán egy kicsit hamarabb. Addig – írják – semmi értelme az igazolási kérelmek benyújtásának.

Hozzátették, az iparűzési adó megfelezését és a gépjárműadót kísérő turbulens adminisztráció közben a könyvelők nem tudtak szokásos módon haladni a zárásokkal, hiszen a könyvelőirodáknak is – szemben az ügyvédi irodákkal – zárva kellett tartaniuk egy hónapon át az ügyfeleik előtt. Közölték:

Közben akadozott, vagy leállt a NAV több, amúgy is színvonaltalan szolgáltatása, amelynek üzemszüneteiről és a hibákról továbbra sem jelennek meg hiteles közlések. Nem csoda, hogy az MKOE felmérése alapján a könyvelők harmada pályaelhagyást tervez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik