Gazdaság

Jókora drágulást hozhatnak a tavaszi fagyok a zöldségnél, gyümölcsnél

Oláh Tibor / MTI
Oláh Tibor / MTI

Az abnormális tavaszi időjárás miatt jelentős terméskiesés és magas gyümölcsárak várhatóak – mondta az Indexnek a FuritVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, Apáti Ferenc. Az idei tavaszi fagyok szinte minden gyümölcsfajt károsítottak, termőhelytől függően, és ez alól a mostanában szezonba forduló szamóca sem volt kivétel.

Kapcsolódó
Megérkezett: négyezer forintért is kelendő a magyar szamóca
Az első termésnek még nincs igazi, telt íze, de ahogy telnek a napok, úgy lesz egyre zamatosabb.

A szezont ezután is bármikor átírhatja egy éjszakai fagy, vagy a júniusi extrém esős periódus, amikor könnyen elrohadhat a szamócatermés akár tíz százaléka, jelentős terméskiesést, és magas árakat eredményezve.

A szakember kiemelte, már most prognosztizálható, hogy kajszibarackból és őszibarackból lesz nagyon nagy terméskiesés, hazai és európai szinten egyaránt, így ezekért a gyümölcsökért kell magasabb összeget fizetnünk. Májusban még virágzik néhány gyümölcsfaj, ezért a termelők még reménykednek – tette hozzá.

A zöldségpiacon is újabb áremelkedésre lehet számítani – derült ki a Zabosfa KerTÉSZ közleményéből. Mint írják, a kora tavaszi zord időjárás miatt kevesebb zöldség kerül idén a boltokba, ami egyúttal áremelkedést is jelent. Apáti Ferenc szerint a vásárolók terméktől függően átlagosan 10-30 százalékos áremelkedéssel találkozhatnak a boltokban vagy a piacokon.

Kiemelt kép: Debreceni Nagypiac, 2020. június.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik