Gazdaság koronavírus

Két társadalmi csoportot sújtott leginkább az állásvesztés a vírushelyzetben

Róka László / MTVA / MTI
Róka László / MTVA / MTI

Minden korábbinál részletesebb kutatás jelent meg a Közgazdasági Szemlében a koronavírus-válság első hullámának a munkaerőpiacra és vállalkozásokra gyakorolt hatásáról. Köllő János és Reizer Balázs tanulmányát a Magyar Közgazdasági Társaság online konferencián mutatta be a héten, az eseményről a Növekedés.hu írt.

A tanulmány szerint a járvány miatti bezárások legsúlyosabban a fiatalokat érintették, de nők számára is nehezebb volt átvészelni ezt az időszakot. Különösen az iskoláskorú gyerekeket nevelő nők közül veszítették el sokan munkájukat, minden bizonnyal az oktatási intézmények bezárása miatt.

Az adatokból az is kiderült, hogy a járműgyártásban, az összeszerelő üzemekben, illetve a szolgáltatásban dolgozókat sújtotta legjobban a munkanélküliség. Üzemméret szerint pedig a kisvállalkozások voltak veszélyben, illetve az 1-10 fő közötti cégek alkalmazottai. Jól mutatja veszélyeztetettségüket, hogy

esetükben ötször akkora volt az állásvesztés esélye, mint az átlagnak. 

A részletes adatok azt mutatják, a képzettséggel arányban nőtt az otthoni munkavégzés aránya. Amíg az egyetemet végzettek fele, a főiskolát végzettek harmada, az érettségizettek tizede dolgozott otthonról, az ennél alacsonyabb végzettséggel rendelkezőknek viszont csak két százaléka élhetett ezzel a lehetőséggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik