Belföld koronavírus

Várólisták alakultak ki temetőkben, megnőtt a halálesetek száma

A koronavírus harmadik hulláma miatt annyira megnőtt a halálesetek száma, hogy az már egyre jobban túlterheli a temetkezési cégeket. Az Index az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület (OTEI) tájékoztatása alapján írt arról, hogy az elmúlt időszak komoly többletfeladatokat okozott a cégeknek, akik a lehetőségekhez képest azért igyekeztek a kegyeletteljes módon elvégezni a szertartásokat.

Zelei Ákos ugyan számadatokkal nem akart szolgálni, de azt hozzátette, a novemberi-decemberi időszak még nehezebb volt számukra, a rövid nappali időszakok megnehezítették a munkájukat, mint ahogyan a hideg és a fagyos talaj is.

Az OTEI kiemeli az elmúlt hónapok nehézségei között, hogy a járvány a temetkezési cégeket személyesen is érintette. Több munkatársuk megfertőződött, így a szükséges feladatokat csak munkaerő-átcsoportosítással tudták megoldani.

A szervezet arról számolt be, hogy a hamvasztásos és a koporsós temetkezési formák számai között a pandémia ellenére sem volt kirívó változás, a korábbi arányok nem módosultak. Budapesten a halottak 80 százaléka kap urnás temetést, a nagyobb városokban ez a szám 60-70 százalékra tehető, míg a kis falvakban ez az arány csak a 30 százalékot éri el. Ez azt jelenti, hogy sokkal nehezebb időpontot találni a hamvasztásos temetésekre.

A hamvasztásra átlagosan 7-10 nappal azután kerülhet sor, hogy a kórház kiállítja a halotti bizonyítványt, hiszen a holttestet addig sem szállítani, sem hamvasztani nem lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik